Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de politica monetara de marti sa reduca rata dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2% pe an, un nou minim istoric, precum si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si cele in valuta, la 10%, respectiv 14%.
Analistii considera ca dobanda BNR este un mare, in comparatie cu ce se intampla pe pietele externe. De exemplu, in Polonia dobanda este de 1,5% iar in Ungaria este de 1,9%, dar se asteapta ca in acest an taierile sa fie importante. Acesta dobanda este favorabila investitiilor, mai puncteaza analistii pietei financiar-bancare.
Noul nivel al ratei dobanzii de politica monetara se va aplica de la 1 aprilie.
Totodata, BNR a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la plus/minus 1,75 puncte procentuale, de la plus/minus 2 puncte procentuale, astfel ca rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce, de la 1 aprilie, de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%, se arata intr-un comunicat.
Decizia BNR a fost anticipata de analisti, care se asteptau la reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte, la 2%, concomitent cu pastrarea ratelor RMO pentru pasivele in lei si valuta.