Banca Nationala a Romaniei propune constituirea unui grup de lucru interinstitutional care sa inceapa demersurile pentru crearea unui organism de solutionare a diferendelor dintre clientii de servicii financiare si furnizorii acestor servicii in a doua parte a lunii aprilie, a declarat luni directorul Directiei Juridice din BNR, Alexandru Paunescu, in cadrul Colocviului cu tema „Solutionarea alternativa a diferendelor in domeniul bancar”.
„Din punctul nostru de vedere, desi termenul limita este destul de apropiat (pentru implementarea Directivei Europene 11/2013, respectiv 9 iulie 2015 – n.r), adoptarea unui cadru legal national inca necesita analiza. In acest sens, BNR propune constituirea unui grup de lucru interinstitutional care sa inceapa lucrarile in a doua parte a lunii aprilie. Ceea ce dorim sa facem este sa gasim remedii pe termen lung la experientele din trecutul nu foarte indepartat in scopul de a imbunatati relatia client-banca doar aparent antagonica”, a explicat Paunescu, potrivit Agerpres.
El a mentionat ca, in prezent, majoritatea consumatorilor de servicii financiare merge direct in instanta pentru solutionarea disputelor cu furnizorii de servicii financiare, pentru ca eficienta mecanismelor alternative, gen mediere este minima, iar din aceasta cauza sunt ignorate de consumatori.
„Medierea poate fi considerata procedura ADR in sensul directivei (procedura de solutionare a diferendelor). Experienta a aproape un deceniu de la adoptarea legii arata ca procedura medierii nu functioneaza in mod satisfacator, existand un procent scazut de consumatori care se adreseaza unui mediator pentru rezolvarea unui diferend”, a mai spus oficialul BNR, precizand ca principalul neajuns al medierii este acela ca nu garanteaza niciun rezultat, iar partile, de cele mai multe ori sunt in cautare de solutii.
El a mai mentionat, ca alternativa, arbitrajul, insa acesta este costisitor, in special pentru consumatorii persoane fizice. De asemenea, solutia instantelor, desi este cea mai accesata de consumatori, dureaza si costa mult.
„Increderea consumatorului intr-o procedura de solutionare este data si de faptul ca acela caruia i se adreseaza are suficiente cunostinte ca sa analizeze complet situatia si sa dea o solutie obiectiva”, a subliniat Paunescu.
El a mai spus ca, la nivel european, forma predominanta de ADR este ombudsman-ul, unde decizia sau recomandarea, dupa caz, este emisa de un singur ombudsman sau un grup de ombudsman-i.
„Personal, cred ca procedurile extrajudiciare ar putea constitui o alternativa reala de solutionare a diferendelor, cat timp exprimarea solutiei este data de un tert specializat in materia din care face parte diferendul. Caracterul obligatoriu sau nu este o chestiune care trebuie lamurita”, a mai spus directorul BNR.