Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala a sectorului bancar romanesc, consecvent misiunii sale de a contribui la cresterea increderii in sistemul bancar, a lansat in consultare publica si institutionala propunerea sa pentru un Cod de Bune Practici Bancare.
Proiectul Codului de Bune Practici Bancare, care vizeaza imbunatatirea relatiilor dintre banci si clientii acestora inclusiv prin ridicarea standardelor profesionale, a fost propus de catre Consiliul Director al CPBR. Odata finalizata consultarea publica si ulterior aprobarii variantei sale finale de catre Adunarea Generala a CPBR, toate bancile membre ale organizatiei vor trebui sa adere la acesta atat in mod individual cat si colectiv.
In ceea ce priveste consultarea acestui Cod de Bune Practici, CPBR se adreseaza in special consumatorilor prin intermediul asociatiilor si organizatiilor care-i reprezinta si ale caror opinii si sugestii sunt binevenite. In afara de acestea, incurajam si opiniile altor membri ai comunitatii bancare, angajați, sindicate, insa si autoritati si institutii publice.
Incepand de astazi, 20 aprilie si pana la s farsitul lunii mai a.c., proiectul Codului de Bune Practici va fi disponibil pentru consultare pe website-ul CPBR, cu mentiunea ca membrii nostri sunt deschisi la sugestii privind varianta sa finala in masura in care acest lucru va fi posibil atat din punct de vedere legal cat si practic.
CPBR mentioneaza in mod expres faptul ca acest Cod de Bune Practici Bancare nu poate si nici nu-si propune sa se situeze deasupra prevederilor legale si normelor bancare in vigoare. CPBR doreste sa pozitioneze acest Cod intr-o relatie de complementaritate cu legile și regulamentele existente cu privire la sistemul bancar, prin strangerea acestora intr-un singur loc, cu scopul principal de a-i ajuta pe clienti sa inteleaga drepturile și obligatiile lor atunci cand incheie o relație contractuala cu o banca, sau modalitile de a beneficia la maxim de relatia existenta cu banca lor actuala. Desi astfel de legi și regulamente exista in diferite locuri, acestea nu sunt intotdeauna cunoscute de toti consumatorii, ceea ce poate duce la o interacțiune mai putin informata cu bancile, cu toate consecintele care pot aparea dintr-o astfel de relatie.
Bancile membre ale CPBR sunt Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit – Tiriac Bank, ING Bank Romania si Volksbank Romania.
Cele sase banci care compun CPBR detin circa jumatate din totalul activelor bancare din sistem, angajatii acestora reprezentand peste o treime din totalul lucratorilor in sectorul bancar.
Pentru consultarea Codului de Bune Practici Bancare:
http://cpbr.ro/consultare.php.