Din 2000 pana in 2008, in Romania au intrat bani cu ghiotura, au venit valuri de valuta, cum nu a avut niciodata Romania, dar companiile romanesti nu erau pregatite sa inghita aceste sume si BNR a fost nevoita sa intervina, a declarat vineri consilierul guvernatorului BNR. Invitat la „Studio de stiri” de la Digi 24, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat, folosind o analogie, ce inseamna tratatul fiscal pentru Romania.
Romania si alte 24 de state membre ale Uniunii Europene au semnat, vineri dimineata, la Bruxelles, noul Tratat fiscal, convenit in decembrie la insistentele Germaniei si Frantei.„Ca sa inteleaga toata lumea, o sa folosesc o parabola. Semnarea acestui tratat este ca trecerea de la o melodie cantata dupa ureche, la una cantata de pe partitura. Acum incepem sa scriem partitura. Asta prevede tratatul. Fiecare tara sa aiba partitura ei, care, de fapt, este partitura Uniunii”.
„Au intrat bani in tara cu ghiotura, dar am cantat dupa ureche”
La sfarsitul lui 2008, Eurostat, biroul de statistica al UE, a facut un tablou cu 27 de tari. „Pe locul 26 eram noi, pe 27 bulgarii, dar foarte aproape. in urmatorii ani, bulgarii au ca obiectiv sa ne intreaca pe noi, asta si-au propus”, a spus Vasilescu. „Din 2000 pana in 2008 nu am facut altceva decat sa ramanem acolo, in coada Europei. Asta s-a intamplat pentru ca am cantat dupa ureche. Au intrat bani in tara cu ghiotura, au venit valuri de valuta, cum nu a avut niciodata Romania, dar a fost anapoda administrata”, a declarat consilierul guvernatorului BNR.
Companiile romanesti nu erau pregatite sa inghita aceste sume mari si BNR a fost nevoita de multe ori sa iasa in piata si sa adune o mare parte din aceasta valuta in rezerva ei. „Daca nu faceam asta, ar fi fost dezastru in finantele tarii”, a explicat Adrian Vasilescu la Digi 24