Directorul general al MasterCard Romania, Cosmin Vladimirescu, prezent la evenimentul „EU platesc cu cardul”, organizat de publicatia online www.BankingNews.ro, a explicat de ce cardul si mijloacele de plata electronice vor ajuta la iesirea din „gaura neagra a economiei”. Domnia sa a mai punctat ca economiile facute de comercianti, prin reducerea comisioanelor interbancare la plata cu cardul, sunt mult prea mici pentru a le transfera consumatorilor in preturi.
„Marii comercianti, unde platile cu cardul au o pondere ceva mai mare, au comisioanele de acceptare mult sub comisionul interbancar. In Romania, evaziunea fiscala este 28,4% din PIB, aproape o treime. Cand a scazut TVA la paine, eu n-am remarcat o ieftinire a painii. Evaziunea nu se intampla la comerciantii mari, unde se fac platile cu cardul, ci este la comerciantii mici, care nu accepta platile cu cardul. Este anormal sa nu se poata plati cu cardul si sa nu se plateasca taxe, pana la urma dezideratul este sa traim intr-o Romanie mai alba, mai curata, mai eficienta”, a declarat CosminVladimirescu la simpozionul organizat de publicatia online www.bankingnews.ro.
Specialistii prezenti la simpozionul „EU platesc cu cardul”, Septimiu Tulpan – Presedinte Comisia de Carduri, Asociatia Romana a Bancilor, Catalin Cretu – Director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe, Cosmin Vladimirescu, Director General, MasterCard Romania, Ruxandra Avram – sef Serviciu, Directia Stabilitate Financiara, Banca Nationala a Romaniei, Bianca Ionita – sef Departament Emitere Carduri, BCR si Emanuel Iancu – Cards Operations Manager, Garanti Bank, au cazut de acord asupra celui mai important mesaj: piata cardurilor va creste in continuare, chiar si in conditiile acestui impas.
Potrivit analizei oferite de publicatia www.BankingNews.ro, la finalul anului 2014 romanii detineau aproape 14,5 milioane de carduri, nivel in stagnare in ultimii doi ani.
Din numarul total de tranzactii cu cardul, una din doua a ajuns sa reprezinte o plata. Consumul personal se ridica in Romania la 88-90 miliarde euro, din care 30 miliarde se afla pe carduri, iar ca valoare platile la comercianti sunt de 7,5 miliarde euro.
„Evident ca nu actioneaza numai modificarea de rate de interchange, sunt multi alti factori care influenteaza platile. Va scadea cota de tva la 9% anul acesta pentru multe produse, e foarte important pentru ca e un domeniu unde economia nefiscalizata are o pondere foarte mare. Cati comercianti vor accepta cardurile ca sa captam niste plati electronice? Cati comercianti vor albi tranzactiile si volumele pentru a migra ceva catre carduri?”, a mai punctat directorul MasterCard in cadrul Conferintei „EU platesc cu cardul„.
Citeste si
Studiu: Cate carduri numara cele mai importante banci din Romania. Raiffeisen Bank detine suprematia