BNR nu practica relaxarea cantitativa, ci a lasat mai multa lichiditate in piata pentru a demonstra bancilor ca dobanzile se duc in jos, si ca problemele de creditare din ultimii ani nu au fost generate de lipsa banilor ci de ruptura care a aparut intre clienti si bancheri din cauza crizei, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Agerpres.
In Romania nu ne aflam in situatia de a face relaxare cantitativa, nu fortam pe nimeni sa cumpere titluri de stat. Am lasat mai multa lichiditate in piata dintr-un singur motiv. in urma cu un an, un an si jumatate, nimeni nu credea ca dobanzile se vor duce in jos. Am mai avut un scop, sa aratam ca exista acest exces de lichiditate, cu toate ca rezervele minime la lei erau la 12 – 14%, mai era un sac mare de lichiditate la banca centrala. Ce am vrut sa spunem atunci si probabil ca s-a priceput? Nu chestiunea lichiditatii, a banilor, era problema si nici chestiunea dobanzilor care mergeau in jos, ci calitatea creditarii, relatia rupta dupa o criza pacatoasa intre clientii bancilor si bancheri, ramanerea in afara zonei de exploatare a multor banci comerciale a unor domenii intregi ale economiei romanesti, si concentrarea pe alte domenii care la momentul respectiv au parut sa fie foarte profitabile”, a declarat marti Mugur Isarescu.
El a tinut sa precizeze ca in Romania nu exista nici relaxare cantitativa si nici deflatie, cu toate ca rata inflatiei se va situa pentru cateva luni in teritoriu negativ.
„Deflatia inseamna o stare de spirit, pe care n-o vad instalata in mintea romanilor. Ea amana decizia de cumparare, care duce la scaderea consumului si apoi iar la reducerea preturilor”, a conchis seful BNR.
In opinia sa, inflatia sub zero va fi generata de scaderea la 9% a TVA la alimente si va duce la stimularea consumului, nu la franarea acestuia.