Prezent la evenimentul aniversar ce a marcat 10 ani de la denominarea monedei nationale, Steven van Groningen, directorul Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, a vorbit despre acest moment pe care il considera „un succes”, iar acest lucru va pune bazele pentru viitor.
„Cand m-am gandit la leul greu, nu am putut sa fac o abstractie de copilaria mea. Tatal meu era bancher, era presedintele unei banci mici regionale in Olanda. Si bunicul meu tot bancher a fost. Acasa aveam un teanc de bancnote vechi, iar pentru copii era ceva fantastic. Bunicul si tatal meu au pastrat bancnotele de fiecare data cand s-au facut denominari, chiar daca nu mai aveau niciun fel de valoare. Deci, de foarte tanar eram constient de faptul ca exista bancnote cu valoare uriasa.
O alta perspectiva era cand plecam in alte tari. Era un fel de mandrie pentru mine, ca banii mei aveau valoare de milioane in alte tari. Pentru mine personal o denominare este in primul rand o trecere dintr-o anumita faza intr-o alta faza si sigur pentru noi ca banca a fost un efort foarte mare: sisteme de IT, chestiuni logistice. Abordarea mea a fost „daca acest lucru s-a putut face si in Rusia, in Ungaria, in Turcia, putem sa facem si in Romania, problemele logistice sunt doar costuri”. Important este momentul in care facem acest lucru. Putem spune dupa zece ani ca a fost momentul potrivit. Acest lucru este important, am trecut cu adevarat de o faza de hiperinflatie la o faza de inflatie stabila si faptul ca putem in acest moment sa vorbim despre un leu stabil, despre toate ingrijorarile din acel moment care nu s-au materializat. Acest lucru arata ca momentul de trecere a fost un succes, iar acest lucru pune si bazele pentru viitor”, a mai declarat presedintele Raiffeisen Bank, potrivit ZF.ro