Dupa castigarea procesului ANPC impotriva OTP Bank, a venit si reactia de la BNR. Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, spune ca in urma deciziei Tribunalului Bucuresti dobanzile platitie de clientii OTP Bankar putea sa scada. Bogdan Olteanu coordoneaza directia juridica a Bancii Nationale si este primul oficial BNR care da o declaratie dupa decizia Tribunalului. “Cei care au impus clauze abuzive trebuie sa plateasca pentru asta, obligatia legala a bancii este ca acea clauza sa fie eliminata din toate contractele in care se regaseste”, a declarat acesta pentru Stirile PRO TV.
NU este prima data cand „vocea” de la BNR afirma relaxata ca „cine greseste, plateste!” Insa, ne intrebam ce reactie ar avea Banca Centrala daca toate cele 31 de procese deschise de ANPC impotriva bancilor ar fi castigate? Sa fie vorba atunci de un „risc sistemic”?
Bogdan Olteanu: “Ce se poate reduce intr-adevar, se poate reduce prin hotararea judecatoareasca dobanda. Suma totala platita se reduce. Decizia judecatoreasca daca se refera la modalitatea de calculare a dobanzii trebuie sa spuna ce se elimina si cum se va calcula dobanda in clauzele ce vor fi introduse in contracte. Pentru ca trebuie sa existe o modalitate corecta, etica de calculare a dobanzii. Acel mod de calcul pe care il va stabili instanta, acel mod de calcul se va aplica.”
Bogdan Olteanu explica ce se intampla cu clientii ale caror credite au fost vandute in Olanda si Ungaria si nu mai sunt clientii bancii, chiar daca ei au accesat credite de la OPT Bank: “In mod normal, daca in decizie se prevede ca o anumita clauza din contractul lor trebuie modificata, ei vor beneficia de clauza modificata din contract, indiferent cine administreaza sau cine detine la un moment dat creanta respectiva, dar sigur ca asta decid judecatorii.”
Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva. ANPC are pe rolul instantelor 31 de procese impotriva a 11 banci.
Joi, reprezentantii clientilor cu credite in franci elvetieni s-au intalnit cu Eugen Teodorovic, ministrul finantelor pentru a cere modificari la proiectul de lege privind conversia creditelor. Dupa intalnire, ministrul a confirmat ca vor exista modificari.
Teodorovici: „Am convenit cu reprezentantii debitorilor in franci eliminarea limitelor de venit si de credit in cazul conversiei. Ca sa fie discount, dar nu mai mare de 25 -30%.”
“Acele limite au fost eliminate. In privinta discountului, cresterea acestuia nu reprezinta o problema pentru noi, dar trebuie vazut care este opinia bancilor, pentru ca acestea nu vor fi obligate sa intre in mecanism. Deci, trebuie sa fie interesate sa participe la mecanism”, a explicat Teodorovici, citat de Agerpres.