Dupa ce Parlamentul croat a aprobat, in unanimitate, conversia in euro a creditelor denominate in franci elvetieni, toti analistii asteapta opinia Bancii Central Europene dar si a Comisiei Europene. Si acestea nu au intarziat sa apara. Comisia Europeana a declarat, vineri, ca va evalua daca masurile legislative de conversie a imprumuturilor in franci elvetieni in euro adoptat de Parlamentul croat sunt in conformitate cu principiile de baza ale UE. La aceeasi masura va recurge si BCE, pentru a verifica conversia din Croatia.
„Este cazul ca masurile luate de un guvern intr-un stat membru sa respecte legislatia UE, in special principiul Tratatul de la libera circulatie a capitalurilor. Pentru a fi in conformitate cu legislatia UE, masurile nationale trebuie sa fie nediscriminatorii, proportionale si in interesul general”, a afirmat un purtator de cuvant al Comisiei. „Suntem constienti de dificultatile pe care aprecierea francului elvetian le-a provocat si suntem de acord ca protectia consumatorilor vulnerabili este un obiectiv politic important”, a spus purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Tot vineri, Banca Centrala Europeana (BCE), a declarat ca transformarea imprumuturilor denominate in franci elvetieni in euro, asa cum este prevazut in noua legislatie croata, „ar putea duce la consecinte nedorite asupra stabilitatii macroeconomice a tarii”.
Mai mult decat atat, un nivel mai scazut al rezervelor internationale, ca urmare a conversiei s-ar putea afecta independenta functionala a Bancii Nationale Croate, in special capacitatea bancii centrale de a stabili instrumentele sale politice cu scopul de a atinge obiectivele sale, a declarat purtatorul de cuvant al BCE.
Noua lege ar putea avea, de asemenea, unele efecte negative in cazul in care ar duce la o deteriorare a sentimentului investitorilor straini din cauza perceptiei unei incertitudi juridice si dar si un crescut risc de tara. Prin urmare, BCE sugereaza ca autoritatile croate sa efectueze o analiza detaliata a efectelor posibile asupra economiei introducerii masurilor propuse.
De asemenea, BCE a spus ca noua lege ar putea avea un impact negativ asupra profitabilitatii, capitalizarea si viitoarea capacitatea de creditare a institutiilor de credit afectate. Masurile avute in vedere vor afecta mai ales opt dintre cele mai mari banci din Croatia, cele mai multe dintre ele cu capital strain.
Ce pierderi apreciaza oficialii croati
La inceputul acestei saptamani, Banca Centrala a Croatiei a declarat ca pierderile pentru banci prin conversia creditelor ar fi in jurul valorii de 8 miliarde kuna.
Tot la inceputul acestei saptamani, Erste Group Bank, UniCredit, Sberbank, Raiffeisen Bank International si Hypo Group Alpe Adria au declarat ca vor incepe sa se pregateasca actiuni in justitie impotriva guvernului croat in reactie la noua legislatie.
Gabriela DINU
Citeste si
Croatia a adoptat conversia creditelor din franci elvetieni in euro, la data obtinerii creditelor