Garanti Bank estimeaza o imbunatatire a nivelului de creditare, in conditiile in care economia a intrat pe un trend ascendent, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al institutiei, corespunzator celui de-al treilea trimestru.
Dinamica imprumuturilor bancare a iesit din zona negativa incepand cu luna august a acestui an, datorita imbunatatirii creditarii pe segmentul corporate. Cererile de imprumut ale companiilor au crescut considerabil in cel de-al treilea trimestru, se arata in acelasi raport citat.
“Volumul de imprumuturi noi a crescut in acest an. Mai mult, intre lunile iulie si august, volumul imprumuturilor noi a crescut cu 30% in termeni anuali si ne asteptam sa urmeze aceeasi directie ascendenta si in 2016”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.
In al doilea trimestru, industria a pus mai putin accentul pe productie si mai mult pe lichidarea stocurilor. Astfel, economia a avansat cu 3,4%, cu doar 0,1 puncte procentuale fata de trimestrul anterior.
Moneda nationala si-a pastrat stabilitatea in ultimii doi ani, insa o posibila majorare a dobanzilor de catre Fed (Banca Centrala a SUA) ar putea duce la volatilitate pe piata monetara, potrivit estimarilor Garanti Bank. Cu toate acestea, legatura stransa a Romaniei cu pietele europene si masura de relaxare cantitativa (QE) adoptata de Banca Centrala Europeana ar putea estompa efectele posibilei decizii a Fedului.
Garanti Bank se asteapta, de asemenea, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa micsoreze dobanda cheie de la 1,75% la 1,5%, la inceputul anului viitor.
Noul Cod Fiscal a intrat in vigoare in luna septembrie si are un impact vizibil asupra preturilor, veniturilor si a bugetului de stat. Garanti Bank estimeaza ca noile masuri fiscale vor avea anul viitor un impact asupra deficitului bugetar de aproximativ 1,4% din PIB.