Romanii vor sta la coada pentru un credit ipotecar… Dupa criza se instaleaza normalitatea. Nimic nou! Bancile vor fi ocupate (Isarescu spune ca in prezent nu sunt) pentru ca analistii intrevad un numar tot mai mare de clienti dornici de a-si cumpara propria locuinta prin credit ipotecar. Si perspectiva nu este una indepartata, totul se va intampla in „doar” opt ani.
Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Euromonitor, in urmatorii 8 ani, numarul familiilor care vor locui in apartamente inchiriate va scadea cu 51,1%, pe fondul cresterii achizitiilor de locuinte. Astfel, daca la nivelul anului trecut, 224.000 de familii locuiau cu chirie, in 2020 numarul acestora va ajunge la 109.000. In schimb, tot mai multi vor prefera sa investeasca in propriile locuinte, pe care , marea majoritate, le vor achizitiona prin credite bancare ipotecare.
Pana in 2020, 546.000 de familii isi vor cumpara o casa prin credit ipotecar, numarul total al celor care sunt in aceasta situatie crescand fata de 2010 cu 114,7%. Anul trecut, 477 de familii traiau intr-o casa ipotecata, fata de aproximativ 6,7 milioane care detineau o locuinta neipotecata. In 2020, numarul celor care poseda un imobil neipotecat va scadea cu 6,7%, pana la 6,2 milioane, mai estimeaza analistii Euromonitor.
Comparativ cu celelate state din Uniunea Europeana, piata locuintelor din Romania este una cu totul atipica, prin numarul foarte mare de imobile proprietate personala. in 2009, 97% dintre locuintele disponibile pe piata erau proprietate privata, in timp ce in Europa de Est ponderea era de 72%, iar media UE era de 64%. Mai mult, in Romania anului 2009, 90% dintre imobilele proprietate privata nu erau grevate de ipoteci.
“Numarul asa de mare de imobile aflate in proprietate privata se explica prin faptul ca, in comunism, oamenii primeau locuinte de la stat. Cu toate acestea, in ultimii ani ponderea caselor neipotecate a scazut”, explica analistii companiei de cercetare. Potrivit acestora, in perioada 2005-2009 numarul caselor grevate de ipoteca s-a triplat , de la 118.000 la 379.000. „Situatia se explica prin preturile foarte mari ale proprietatilor rezidentiale din perioada analizata si a unei multitudini de solutii de finantare”, se mai arata in analiza Euromonitor.