Discuțiile pe marginea Legii privind darea în plată din Comisia de Buget Finanțe a Senatului s-au încheiat. Senatorii au respins toate amendamanetele venite din partea Băncii Naționale a României și cele propuse de Asociația Română a Băncilor. La sedință au participat viceguvernatorii BNR, Bogdan Olteanu și Liviu Voinea, reprezentanți ai CPBR și ARB și inițiatorul legii, Daniel Zamfir.
Parlamentarii au neglijat complet propunerile venite din partea BNR, ARB și CPBR
Senatorii au respins propunerile de a se introduce în proiectul legii dării în plată un plafon de 150.000 euro (sau 200.000 euro) la valoarea creditului cu garanții imobiliare, precum și ca rata să reprezinte peste 65% din veniturile debitorilor. Aceste propuneri au fost făcute de BNR.
„Mâine se va discuta restrângerea legii doar la locuințe, să nu se aplice și la terenuri. Totodată, va fi abordată și tema privind neaplicării la Programul Prima Casă”, a declarat Bogdan Olteanu.
Avizul este unul consultativ, iar maine se reiau dezbaterile în Comisia Juridică
Liviu Voinea, viceguvernator BNR, a declarat că în prezent există 480.000 de credite ipotecare, nu 800.000 cum au vehiculat inițiatorii legii. „Până acum au avut loc 316 executari silite la credite cu garanții imobiliare. Din 2008 încoace. Și avem în prezent în procedură 5.230 de cazuri de executări silite”, a precizat Voinea.
Singura modificare adusă legii este cea deja cunoscută: Actul normativ nu se va adresa dezvoltatorilor și speculatorilor
În Comisia de Buget Finanțe a Senatului s-a votat articolul 1. din mult discutata lege privind darea în plată, referitoare șa beneficiarii actului normtiv. Au fost respinse criteriile privind plafonul de 150.000 euro și gradul de îndatorare. Practic, legea a rămas ca în propunerea oficială a lui Daniel Zamfir, fiind aprobată numai modificarea ce clarifică noțiunea de „consumator”.
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat că pragurile sunt necesare pentru că o astfel de lege trebuie să îi ajute pe cei care au cu adevărat nevoie, nu pe cei care s-au îndatorat pentru terenuri, mai multe case sau dezvoltări imobiliare. „Orice prag este subiectiv, inclusiv pragul de la Prima Casă. Parlamentul poate stabili că trebuie ajutați cei cu credite de un milion de euro, dar statul roman poate stabili cine merită ajutat și cine e suficient de prosper pentru a fi ajutat!”, a subliniat reprezentantul BNR.
Avansul va crește la toate băncile
Bogdan Olteanu: ”Vom merge pe produse ce prevăd darea în plată, cu avans consistent cel puțin de 40%, dacă legea rămâne în forma actuală. Parlamentul trebuie să aleagă, noi am venit cu soluții”.
Bogdan Olteanu: ”Credem că trebuie ajutați prin efort public cei cu probleme. Nu cei cu piscină”.
Livia Voinea: ”Noi nu apărăm băncile, noi apărăm sectorul financiar. Acesta este compus și din bănci și din debitori și din deponenți. De aceea, propunerile pe care le-am făcut și pe care le susținem și în Camera Deputaților vin în aplicarea cererilor Președintelui Klaus Iohannis și a Băncii Centrale Europene. Propunerile noastre se referă la protejarea celor care într-adevăr au dificultăți de plată, pentru trecut, iar pentru viitor la protejarea actului de creditare, adica persoanele care vor lua un credit să îl poata lua în condiții rezonabile”.
Liviu Voinea: ”Este important să se vină în sprijinul unor categorii de clienți cu anumite probleme. Mâine BNR va merge la Comisia Juridică cu variantele propuse și până în prezent. Suntem pentru protejarea celor care au luat un credit pentru casa în care locuiesc. Din acest motiv trebuie introduse niște plafoane”.
Nelămuririle persistă
Discuțiile nu au soluționat problema programului Prima Casă, dar nici retroactivitatea legii. Senatorii nu au discutat dacă legea se aplică și creditelor aflate în derulare. Aceste teme au fost lăsate în seama discuțiilor de mâine de la Comisia Juridică.