Protecţia Consumatorilor a modificat, din nou, Directiva 17. Proiectul de lege al ANPC prevedea iniţial că banca va trebui să-i dea în judecată pe clienţi pentru a-i putea executa silit. În proiectul actual menţiunea a dispărut, când vorbim despre bănci, dar e păstrată pentru firmele de recuperare a datoriilor. Directiva creditelor ipotecare precizează doar că, înainte de a-i executa silit pe datornici, bancherii trebuie să facă dovada că au venit cu variante de restructurare a creditului. Dacă nu se ajunge la nicio soluţie, clienţii vor avea răgaz să-şi vândă singuri locuinţa.
Perioada dintre declararea scadentei anticipate si executarea silită este între cel puțin 3 luni și cel mult 6 luni.
Ordonanţa le va permite clienţilor ajunşi la executare silită să incerce să vandă ei inşişi imobilul ipotecat şi să obţină un preţ mai bun decat banca. Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobanzilor şi a dobanzilor penalizatoare.
Proiectul nu mai prevede darea in plată, încă din luna ianuarie, cand a fost modificat, pentru a treia oară.
Conversia creditelor, posibilă datorită Directivei 17
Atunci cand un client va solicita un împrumut, băncile vor fi obligate sa îi prezinte Fişa Europeană de Informaţii Standardizate care conţine toate datele despre credit şi îi vor lasă o perioadă de 15 zile în care sa poată compara ofertele mai multor bănci, inainte de a decide pe care o acceptă. Fişa conţine avertismente clare în cazul creditelor în valută. De exemplu, pentru un împrumut in euro, fişa explică cu cat creşte valorea în lei în cazul in care leul se depreciază cu 20 la sută fată de euro. Dacă deprecierea depăşeşte un anumit nivel, clientul poate renegocia împrumutul sau poate cere conversia lui.
Citeste despre Directiva 17, AICI
Directiva a fost adoptată în 2014 şi ar fi trebuit sa intre în vigoare şi în Romania, pe 21 martie 2016.