Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 28 Aprilie, că a promulgat legea dării în plată. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial joi seară și va intra în vigoare dupa 15 zile de la publicare. Din 13 mai, 480 de mii de români pot lăsa, teoretic, cheile de la casă băncilor de unde au accesat un credit, fără să achite sumele datorate.
„Legea adoptată inițial de Parlament nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a luat în considerare aceste observații pe care le-am trimis, a modificat legea, a trimis legea în forma nouă. Am apreciat faptul că Parlamentul a ținut cont de observațiile mele, considerând că legea, în forma în care a ajuns la mine, este în regulă. Ca urmare, am promulgat-o. Legea adoptată inițial de Parlament nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a luat în considerare aceste observații pe care le-am trimis, a modificat legea, a trimis legea în forma nouă. Am apreciat faptul că Parlamentul a ținut cont de observațiile mele, considerând că legea, în forma în care a ajuns la mine, este în regulă. Ca urmare, am promulgat-o”, a declarat presedintele Iohannis.
În noua forma, legea se va aplica persoanelor fizice (consumatori) care au credite în derulare. Darea in plată se va aplica debitorilor cu împrumuturi de până în 250.000 de euro, inclusiv creditelor de consum cu ipotecă. Legea dării în plată se aplică doar pentru creditele folosite pentru cumpararea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinatia de locuinţă. Darea în plată se va aplica și celor aflati în executare silita si celor la care executarea silită s-a încheiat. Mai exact, consumatorii executati silit vor putea cere în instantă stingerea creantei. Legea nu se va aplica consumatorilor care au comis fraude în legatură cu creditul care urmează a fi dat în plată.
Reprezentanții Asociației Române a Băncilor i-au transmis președintelui o scrisoare în care i-au cerut să conteste la Curtea Constituțională această lege. Bancherii au sustinut permanent ca legea este retroactivă si neconstitutională, iar aplicarea legii la portofoliul de credite în derulare încalcă principiul constituțional al neretroactivității legii, ceea ce ar putea duce la declasarea României și la creșterea costurilor de finanțare.
Băncile au anuntat deja ca primul caz ce va impune darea in plată va insemna contestarea legegii individual. Vor cere in instantă verificarea constitutionalității prevederilor care permit aplicarea retroactivă, pentru credite acordate în trecut.
Ce va urma în piața bancară? Băncile vor majora avansul pentru creditele ipotecare
Adrian Vasilescu a declarat imediat după promulgare, că băncile vor aplica propria strategie pentru a veni în întâmpinarea acestei legi. Deja au ridicat plafonul pentru creditele ipotecare la 30-40%, un plafon foarte ridicat, în opinia sa.
„Această lege este o lege a autoevacuării și statul va trebui să își pună această întrebare: după ce un om în disperare va renunța la casă, cu gândul că nu știu ce face, rămâne în stradă, ar trebui să întoarcă filele deciziei europene 17 din 2014, unde sunt cerințe clare pentru cele 28 de țări, de state europene, să se implice în rezolvarea acestor probleme, pe de o parte. (…) Iar pe de altă parte, să contibuie printr-un pachet de legi înțelepte la umanizarea pieței creditelor”, a spus consilierul guvernatorului BNR. „Statul n-a făcut nimic în această privință. A aruncat pe piață o lege care nu rezolvă problema socială a celor care nu pot să plătească și care au ajuns în această situație din cauza crizei”, a declarat Vasilescu pentru Digi24.