BCE a anuntat miercuri ca va renunta definitiv la bancnota sa de 500 de euro, dupa temerile ca „aceasta bancnota ar putea facilita activitati ilicite”. Banca Centrala a decis miercuri seara oprirea tiparirii bancnotei de 500 de euro si retragerea acesteia din piata pana la sfarsitul anului 2018, iar anuntul a fost facut pe Twitter.
Bancnotele de 500 de euro vor ramane in circulatie mai multi ani, putand fi utilizate in continuare la plata si, de asemenea, vor putea fi rascumparate la ghiseele bancilor centrale dupa ce nu vor mai fi tiparite.
Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate in circulatie la nivel mondial, avand o valoare de aproape cinci ori mai mare decat cea mai mare bancnota americana in circulatie, cea de 100 de dolari.
Supranumita „Bin Laden” – bancnota reprezinta doar 3% din numarul de bancnote euro in circulatie, dar inseamana 28% din valoarea lor cumulata, respectiv 300 de miliarde de euro, potrivit statisticilor BCE. In total, aproape 600 de milioane de bancnote de acest tip erau in circulatie in martie, potrivit The Guardian.
Germania contesta decizia
Ideea eliminarii bancnotelor de 500 de euro este criticata in Germania, unde exista ingrijorarea ca acesta este doar primul pas spre eliminarea completa a tranzactiilor cu numerar. Platile cu numerar joaca un rol mai mare in Germania decat in multe alte state occidentale, ca urmare a experientei traumatizante din anii 1920, cand Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflatiei. Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzactiile derulate la nivel national in 2014 au fost efectuate in numerar.
Cei care doresc bancnote cu valoare ridicata se pot orienta acum spre bancnota de 1.000 de franci elvetieni, echivalentul a 1.050 dolari sau 910 euro.
Bancnotele si monedele euro circula incepand din anul 2002 iar in 2013 BCE a demarat tiparirea celei de-a doua serii de bancnote euro, incepand cu cea de 5 euro. Ulterior au fost tiparite noi bancnote de 10 si 20 de euro.