România are o conexiune foarte bună la Internet, o penetrare bună o smartphone-urilor, dar există o excluziune financiară de 45-46% din piață în ceea ce privește metodele moderne de plată, a declarat, Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard România, într-un interviu acordat AGERPRES.
Tranzactiile din semestrul I…
„Avem datele doar la nivel de trimestru I și, ca trend, întotdeauna primul trimestru al unui an este ceva mai prost decât cel anterior. Întotdeauna trimestru IV este cel mai puternic. Oricum, trimestru I arată foarte bine. Analizând ca trend evoluția pieței, trimestrul I 2016 față de trimestrul I 2015, creșterile sunt foarte frumoase. Vorbim de o creștere pe volume de aproape 25%, iar ca număr total de tranzacții creșterea este aproape de 26%. Creșterea mai rapidă pe tranzacții arată faptul că se însănătoșește comportamentul de consum. Lumea nu mai folosește cardul numai ca să-și cumpere televizoare și frigidere și fac două tranzacții pe an, ci numărul de tranzacții crește, lumea începe să plătească și pentru tichete mai mici, pentru obiecte de valoare mai mică și cardul devine un instrument de plată folosit zilnic. Piața este într-un boom, în creștere masivă.”
Ce așteptări aveți de la legea cash-back?
„Mă bucur să văd că eforturile noastre, ale Ministerului Finanțelor și Guvernului în general converg către zona asta, către crearea de beneficii în zona rurală prin incluziune financiară, care se realizează fie prin produse noi, fie prin inițiative legislative cum este cea a terminalizării comercianților mici de peste 10.000 de euro pe an cu implementarea unui serviciu nou care noi credem că face foarte mult sens acolo, la sate, cumpărături urmate de eliberare de numerar. Este o certitudine că oamenii la începutul experienței lor cu cardul au nevoie încă de numerar. Acceptarea nu o să fie una perfectă, în sensul că nu o să acoperim toți comercianții din prima zi, dar ceea ce ne propunem noi este să avem o acceptare de carduri la nivel rezonabil la 1-3 magazine din sat care, atunci când un consumator va veni cu un card și va cumpăra ceva, vor putea să furnizeze și numerar dacă dorește acest lucru. Este condiționată eliberarea de numerar de o cumpărătură anterioară și este limitată la suma de 200 lei. Pentru comercianți este foarte bine pentru că această retragere de numerar va fi comisionată, vor avea o cotă parte dintr-un comision perceput de banca emitentă. Pentru bănci este evident că instalarea de bancomate în zona rurală nu este cea mai eficientă soluție.”
Ce metode de validare folosindu-se datele biometrice sunt cele mai populare în lume?
„Vorbim de plăți cu telefonul mobil în care autentificarea se face prin metode biometrice. Cele mai populare metode validate ca fiind sigure și foarte eficiente sunt identificarea posesorului de card/telefon printr-un selfie, o poză a posesorului de card și recunoașterea facială, iar a doua este citirea amprentei”, a mai spus Vladimirescu pentru Agerpres.