Legea privind darea în plată a generat modificarea condițiilor de creditare în cazul finanțărilor ipotecare, vizibilă mai cu seamă prin creșterea avansului necesar pentru contractarea unui asemenea împrumut. Decizia băncilor de a solicita un aport propriu mai mare clienților pentru creditele în lei, care diferă acum între 20 și 40% față de 15% cât era înainte de intrarea în vigoare a actului normativ care prevede stingerea datoriei față de bancă prin predarea casei a dus invariabil la reducerea cererii.
Numărul mic de credite ipotecare standard acordate, previzibila modificare sau dispariție a programului Prima Casă și suma scăzută a notificărilor de dare în plată îi fac pe bancheri să ia tot mai în serios regândirea condițiilor de accesare pentru împrumuturile imobiliare.
Așa se face că în ultima perioadă au apărut declarații din zona mediului bancar care susțin varianta diminuării avansului la credite, în urma unor analize aprofundate asupra evoluției pieței.
În urmă cu câteva zile Gheorghe Marinel, vicepreşedinte retail BRD, declara, în cadrul conferinţei ZF Bankers 2016, că cea de-a doua bancă din România după active analizează posibilitatea de a reduce avansul.
„Analizăm posibilitatea de a reduce avansul. Vrem să vedem unde ne-am putea poziţiona cu avansul pentru ca un credit ipotecar să fie suportat de clienţi, iar noi să ne putem acoperi riscul de a primi casa sau terenul înapoi. Este o analiză fină, trebuie să identificăm foarte bine tipologia clientului înainte de a lua o decizie”, a precizat Gheorghe Marinel.
Varianta regândirii produselor de finanțare ipotecară este confirmată și de declarația Luminiței Runcan, director general adjunct responsabil cu politica de risc la Banca Transilvania, care a menționat, în cadrul unei conferințe susținute de membrii consiliului director al Asociației Române a Băncilor, că toate băncile analizează permanent condițiile de acordare a împrumuturilor destinate cumpărării/construcției de locuințe.
“Vă asigur că ne gândim cu toții la treaba asta”, a evidențiat Luminița Runcan atunci când a fost întrebată despre varianta ca băncile să reducă avansul la creditele ipotecare, după ce abia l-au majorat în urmă cu câteva luni. Oficialul Băncii Transilvania a menționat, de asemenea, că fiecare bancă își dorește să ofere cele mai bune condiții de eligibilitate pentru împrumuturi, însă acest lucru se poate face numai după o perioadă de analiză.
Pe de altă parte, președintele Asociației Române a Băncilor și președintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a subliniat că decizia de a modifica condițiile de creditare aparține fiecărei bănci în parte, în funcție de evoluțiile viitoare, și că la nivelul ARB nu se poate discuta despre termenii comerciali.