Din luna martie și până la finalul lunii iunie, în 5 din cele aproape 120 de dosare aflate în diverse stadii de analiză sau soluționare s-au pronunțat deja hotărâri pe care consumatorii le-au agreat, iar ele au și fost puse deja în aplicare, se arată într-un comunicat de presă remis de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare.
”Niciun consumator nu a contestat pînă acum soluția propusă de conciliator. Fiecare decizie a fost pronunțată în maximum 30 de zile, fața de termenul legal de 90 de zile. De reținut este că toată procedura SAL este gratuită pentru consumatori. În 4 luni, la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare s-au înregistrat 117 solicitări concrete. Dintre ele, 94 au fost primite pe e-mail și 23 au fost depuse la sediul CSALB. Acestea au fost distribuite aleatoriu către conciliatorii colaboratori ai centrului”, se precizează în documentul de presă.
79 de cereri au fost înregistrate în cadrul procedurilor SAL, dintre acestea 42 fiind clasate. 37 de cereri se găsesc în faza de filtru (verificarea documentelor). În 16 dosare se derulează Procedura SAL cu propunerea unei soluții din care 14 dosare complete se află în diferite faze de soluționare. În 5 cazuri (din cele 14 dosare) s-au pronuntat deja Hotărâri, iar în toate cazurile consumatorul a considerat soluția favorabilă, aceasta fiind deja pusă în aplicare – nu a existat niciun caz de contestare a Hotărârilor pronunțate. Totodată, potrivit comunicatului de presă remis de CSALB, în 2 cazuri (din cele 14 dosare), consumatorul nu a acceptat Nota de soluționare propusă de conciliator, unul din motive fiind acela că solicitase deja comerciantului soluționarea litigiului prin dare în plată.
Cele mai frecvente solicitări venite din partea consumatorilor
* restituirea comisionului de risc perceput pentru un credit;
* rescadențarea creditului; diminuarea ratei lunare; rate considerate de către consumator ca fiind mărite de comerciant în mod abuziv;
* returnarea comisionului de administrare care – în percepția consumatorilor – a fost reținut în mod nejustificat;
* comision de monitorizare credit, alte comisoane de risc considerate de consumatori ca fiind abuzive;
* eliminarea comisioanelor lunare de urmarire și de administrare;
* restituirea sumei ce a rezultat din mărirea marjei dobânzilor, în mod excesiv, în accepțiunea consumatorilor;
* reducerea marjei și înghețarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit (în CHF);
* declararea creditului ca fiind scadent anticipat, fără respectarea condițiilor contractuale;
* calcularea și plata ratelor în lei, la cursul de schimb de la data încheierii contractului;
* clauze calificate de către consumatori ca fiind abuzive, privind aplicarea unor dobânzi penalizatoare;
* radierea înregistrărilor din biroul de credit etc.