Nici bine nu a „transpirat” în presă informația cum că DNA anchetează un dosar „împotriva împrumutului de la FMI”, că deja dosarul a fost clasat. Acum o săptămână apărea știrea că DNA a întocmit un dosar având ca obiect cercetarea împrumutului contractat de Romania de la FMI în anul 2009. Vineri, 18 noiembrie 2016, DNA a confirmat că dosarul a fost clasat încă din 8 noiembrie 2016, pe motiv că fapta nu există.
Din declarațiile venite de la DNA reținem că au existat 270 de cereri de acest tip, una a primit atenție și număr de dosar în cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.
„În perioada 16-26 august 2016 s-au înregistrat la Direcția Națională Anticorupție – Sectia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, mai multe sesizări penale având toate același conținut, formulate de mai multe persoane fizice, prin care s-a solicitat efectuarea de cercetări pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese și constituirea unui grup infracțional”.
DNA a confirmat vineri că dosarul a fost clasat din 8 noiembrie 2016
„Ca urmare a examinării dosarului penal cu numărul sus mentionat, la data de 8 noiembrie 2016 s-a dispus clasarea cauzei raportat la faptele care au făcut obiectul sesizării, pe motiv că aspectele sesizate nu se circumscriu conținutului constitutiv al infracțiunilor (abuz în serviciu și conflict de interese) și pe motiv că fapta nu există (constituire de grup infracțional organizat)”, se arată în răspunsul DNA către Agerpres.
Ce viza plângerea
„Cu toate că în anul 2008 nu se punea problema unui împrumut de la FMI, ipoteza fiind exclusă chiar de către guvernatorul Mugur Isărescu, totuși, în cele din urmă a fost contractat un credit extern. Astfel, România a semnat în 2009 un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE), Banca Mondiala și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) de 20 de miliarde de euro”, se arată în sesizarea formulată către DNA.
Plângerea vizează prejudiciul suferit de România ca urmare a acestui acord – 600 de milioane de euro pe an, plătiți cu titlu de dobândă pentru suma de 20 de miliarde de euro. „Dacă România ar fi contractat 10 miliarde de euro, cuantumul dobânzii ar fi fost redus la jumătate, dobânda fiind de 300 de milioane de euro pe an”, se mai precizează în sesizare.
Cine erau persoanele acuzate
„Apreciez că persoanele responsabile de săvârșirea infracțiunilor semnalate sunt persoanele care au reprezentat Statul Român și instituțiile publice implicate în perioada 2009-2013, respectiv Traian Basescu, Emil Boc, Mugur Isărescu, Lucian Croitoru (consilier pe probleme de politică monetară în cadrul BNR), precum și orice alte persoane care vor fi identificate în cursul cercetărilor”.