Procesul în care Asociația Parakletos a chemat în judecată nouă bănci împreună cu Banca Națională a României pentru „practici înșelătoare aferente comerțului cu produse financiare toxice de tipul creditelor în CHF”, se va judeca pe fond pe 8 decembrie 2016, însă fără BNR, care a fost eliminată din cauza procesuală.
Povestea acestui proces a început în decembrie 2015, atunci când Asociația Parakletos a depus o acțiune împotriva tuturor băncilor din România care au acordat credite în franci elvețieni.
Plângerea viza toate băncile „care au speculat în favoarea lor și în detrimentul consumatorilor diferențele de curs valutar în cadrul creditelor toxice în franci elvețieni și care au indus în eroare debitorii în privința intențiilor lor de a împărți povara acestor credite cu consumatorii”, după cum anunța avocatul Gheorghe Piperea, președinte al Asociației Parakletos.
„Actiunea este formulată și contra BNR, pentru complicitate la aceste practici înșelătoare”, sublinia atunci Gheorghe Piperea.
La reluarea procesului, în 18 noiembrie 2016, BNR a fost eliminată din cauza procesuală
Între timp, lucrurile s-au schimbat. Avocatul Gheorghe Piperea a precizat într-o nouă postare pe pagina personală de Facebook că BNR a fost eliminată din cauza procesuală și că procesul urmează să se judece pe fond în data de 8 decembrie 2016.
„O singură excepție a fost admisă, cea de lipsă a calității procesuale pasive a BNR (instanța a considerat că, în acest proces, BNR nu poate fi pârâtă, pentru că nu e un autor al practicii înșelătoare)”, a explicat Gheroghe Piperea scoaterea BNR din proces.
Astfel, procesul va continua numai impotriva băncilor implicate în creditarea în franci elvețieni, respectiv Bancpost, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Millenium Bank (absorbită de OTP Bank), OTP Bank, Garanti Bank și Banca Transilvania.
Acțiunea este formulată în baza art. 10 și art. 13 din Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii.