ING Bank România a majorat avansul creditelor acordate în cadrul programului guvernamental Prima Casă la 10%, potrivit informațiilor care apar pe site-ul băncii.
„Avansul creditului pentru Prima Casă este de minimum 10% din minimul dintre prețul de cumpărare a locuinței și valoarea evaluată”, se menționează pe site-ul www.ing.ro.
Astfel, banca a trecut la un avans dublu față de cel promovat până acum de toate băncile în programul guvernamental, respectiv 5%.
Majorarea avansului de către ING Bank România corespunde prevederilor legale, conform cărora băncile pot finanța prin program maximum 95% din valoarea de evaluare a imobilului.
Un avans de 10% se încadrează în prevederile legale pe baza cărora funcționează Prima Casă.
Astfel, OUG 60/2009 și HG 717/2009, de aprobare a normelor de aplicare, cu completările ulteriorare, prevăd că: „Valoarea maximă a unei garanţii individuale se determină prin aplicarea unui procent de garantare de 50% din finantarea garantata după cum urmează: a) pentru locuinţele prevăzute la lit. a) şi b) (achiziție de locuințe construite sau în curs de construire n.r.), maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în antecontractul de vânzare-cumpărare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, dacă preţul de achiziţie a locuinţei este mai mic sau egal cu 60.000 euro sau echivalentul în lei la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României (BNR) valabil la data aprobării solicitării de garantare, sau maximum 57.000 euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al BNR valabil la data aprobării solicitării de garantare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, dacă preţul de achiziţie a locuinţei este mai mare de 60.000 euro. Raportul de evaluare va fi întocmit de un evaluator autorizat, agreat de Finanţator”.
Așadar, ceea ce pot finanța băncile prin program reprezintă maximum 95% din valoarea de evaluare a imobilului, putând alege să finanțeze și mai puțin.
De altfel, potrivit unui răspuns furnizat presei la finele anului trecut, de către Fondul Național de Garantare a IMM-urilor (FNGCIMM), cea mai mare parte a celor care au apelat la program în 2016 au ales să achite un avans de peste 5%.
Astfel, o statistică Prima Casă arată că, în 2016, doar 15% din debitori au achitat un avans de 5%, în timp ce 63% au venit cu un aport propriu între 5 și 10%.