Primul număr al Revistei BankingNews include unele dintre cele mai amănunțite analize asupra domeniului bancar. Este vorba de două dosare care vizează piața creditelor ipotecare și pe cea a cardurilor bancare. Dosarele sunt completate de opinii ale specialiștilor concentrate în special pe perspectivele care se întrevăd pentru cele două domenii. Situația detaliată a celor două direcții ale activității bancare este prezentată pe larg în Revista BankingNews.
BCR deține supremația pe piața creditelor pentru locuințe
Analiza asupra creditelor ipotecare acoperă evoluția din ultimii zece ani, practic perioada care s-a scurs de la lansarea cu aplomb a acestui credit și până în prezent. Din datele publicației se observă că împrumutul ipotecar a crescut în criză cu procente de până la 20%, în fiecare an. Asta cu toate că soldul creditelor acordate gospodăriilor s-a subțiat în primii ani după izbucnirea dificultăților financiare.
Anul trecut, soldul acestor împrumuturi a ajuns la 58,4 miliarde de lei, reprezentând mai mult de jumătate din creditele pentru gospodării. Și, deși mulți consideră că veniturile românilor sunt încă sub nivelul din perioada pre-criză, 2015 și 2016 au fost ani record în privința împrumuturilor noi acordate, depășindu-se volumele din anii 2007 – 2008. Din datele colectate de Revista BankingNews reiese că programul Prima Casă a apărut într-un moment extrem de important – dacă acesta nu se lansa în 2009 atunci tranzacțiile imobiliare ar fi fost foarte anemice.
Revista prezintă, statistic, cum și-au împărțit creditele Prima Casă și ipotecarele standard din portofoliul băncilor piața creditului pentru locuințe din 2009 până acum. Practic, în niciun an de la lansarea creditului garantat de stat împrumuturile Prima Casă nu au cumulat mai puțin de 50% din creditele ipotecare noi acordate. În anii 2012 și 2013 creditele noi Prima Casă au reprezentat, ca valoare, de 2-3 ori mai mult decât creditele stadard ale băncilor.
În premieră, revista prezintă un top al creditorilor de pe piața ipotecară, realizat în funcție de soldul împrumuturilor pentru locuințe din portofolii. Cum era de așteptat, primele două locuri sunt ocupate de BCR și BRD. Surprinzătoare este însă ponderea pe care creditele Prima Casă o dețin în soldul ipotecarelor acordate de bănci: la BRD avem de-a face cu nu mai puțin de 70% din total, în timp ce la Raiffeisen Bank aceasta ajunge la 60%. Unicredit Bank și Garanti Bank sunt singurele bănci de top 10 care dețin sub 10% credite Prima Casă în totalul ipotecarelor acordate.
Banca Transilvania, liderul industriei de carduri
Cel de-al doilea dosar al revistei vizează piața cardurilor și prezintă, pe lângă date privind acest domeniu per ansamblu, un clasament al celor mai mari emitenți de la noi. Deși BCR și BRD și-au împărțit, până în 2016, locurile fruntașe în topul băncilor după active, nu sunt lidere și pe piața cardurilor pentru populație. Topul este condus de Banca Transilvania, cu 2,65 milioane de unități emise, pe locul 2 fiind Raiffeisen Bank, cu 2,24 milioane de carduri emise. De abia pe pozițiile 3 și 4 regăsim BCR și BRD.
Banca Transilvania este lider absolut și la numărul de carduri business. Revista BankingNews prezintă și un top al emitenților de carduri de credit de la noi și al comportamentului clienților, când vine vorba de tranzacționare. Din datele statistice reiese că peste 50% din tranzacțiile efectuate de clienții Băncii Transilvania și de cei ai CEC Bank pe acest tip de carduri sunt retrageri de cash de la bancomat. Cei mai disciplinați clienți din acest punct de vedere îi întâlnim la BCR și Garanti Bank – sub 10% din tranzacțiile efectuate de aceștia sunt retrageri de cash de la bancomat, știut fiind că băncile percep costuri mari pentru aceste operațiuni.
Asumată ca un exercițiu jurnalistic de elită prin conținut, concept și înfățișare, util pentru cititori, Revista BankingNews va avea o apariție trimestrială, fiind distribuită pe bază de abonament și printr-un program de marketing direct. Edițiile din acest an vor fi disponibile în lunile Martie 2017, Iunie 2017, Septembrie 2017 și Decembrie 2017. Comenzile de abonamente se pot realiza pe e-mail la abonamente@bankingnews.ro sau completând formularul disponibil la www.bankingnews.ro/abonamente (CLICK AICI). Pentru detalii, ne puteți contacta la telefon 0770.997.921.