O bancă achită unei firme de avocatură minimum 2.000 de euro pentru un litigiu împotriva unui client, iar costul poate crește dacă există și fază de apel și este nevoie și de administrare probe. În cazul în care clientul băncii pierde, costurile de judecată îi sunt imputate. Dacă apelează la CSALB, o bancă trebuie să achite 993 de lei (circa 200 de euro), 675 de lei fiind onorariul unui conciliator, iar clientul nu achită nimic, a spus Vladimir Fenoghen, director al Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul bancar, în cadrul unui seminar organizat astăzi de Finmedia.
Cu toate astea, din 239 de cereri adresate de clienții băncilor la CSALB, 141 de dosare au fost clasate,90% din cauza refuzului băncilor. Astfel, în 2017 s-au format numai 61 de dosare din care au fost soluționate 40 de dosare iar 21 sunt în lucru.
Fenoghen a trecut în revistă și câteva cazuri rezolvate de CSALB. Astfel, un client bancar a obținut o reducere a soldului cu 18.500 de euro pentru un credit ipotecar, datorită eliminării unor comisioane și a reducerii dobânzii. Un alt client a obținut o scădere de sold cu 15.000 de franci elvețieni, iar un client o scădere de rată de la 1.300 de lei la 600 de lei.
Șeful CSALB a atras atenția că litigiile sunt soluționate mult mai rapid prin intermediul CSALB decât în instanță, în condițiile în care „media de soluționare a litigiilor la CSALB este între 45 și 50 de zile. În instanță, de la inițierea acțiunii, primul termen dat este după circa 3 luni. Or, CSALB are obligația de a rezolva disputele în maximum 90 de zile. Cea mai rapidă speță a fost soluționată într-o singură zi.”
Cazurile sesizate de clienții bancari nu vizează doar probleme legate de credite. Au existat și plângeri legate de depozite, de felul în care s-au derulat schimburi valutare sau s-au făcut plăți. Cei mai mulți clienți care se adresează CSALB solicită „reduceri de comsioane, eliminări de clauze abuzive, radierea din Biroul de credit, conversii, sau sesizează nerespectarea anumitor condiții de către comercianți”.