Acum nouă ani, lumea modernă intra într-o criză financiară pe care mulți o vor ține minte. Luni, 15 septembrie 2008, în SUA, banca de investiții Lehman Brothers a fost lăsată să se prăbușească. Gigantul bancar de investiții Lehman Brothers a devenit cel mai mare faliment în funcție de valoarea activului.
Colapsul Lehman Brothers a declanșat șocuri de pe piețele și economiile globale. Dow a scazut peste 500 de puncte, cu o scadere de 4,4%, intr-o singura zi.
Au urmat, ca intr-un joc de domino, caderea unor banci mari sau grupuri financiare, care au rezistat numai cu ajutorul statelor lor nationale, care au pompat, peste noapte, mii de miliarde de dolari sau euro, pentru a le tine in viata.
Undele de soc ale dezastrului financiar de pe Wall Street s-au extins, insa, pe tot globul, cele mai mari economii ale lumii, in special cele europene, resimtind si dupa cinci ani efectele a ceea ce analistii au numit cea mai mare criza economica din epoca moderna.
Bancile care au beneficiat de banii statului sunt: AIG, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Citigroup din SUA, RBS, Lloyds in Marea Britanie, ING (Olanda), Erste si Raiffeisen (Austria).