Consiliul de Administrație (CA) al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, marți, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, se arată într-un comunicat de presă al băncii centrale.
De asemenea, în cadrul ședinței CA al BNR s-a mai hotărât gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar, precum și îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politica monetară la +/-1,25 puncte procentuale, de la +/-1,50 puncte procentuale.
„Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută”, menționează BNR în comunicatul citat.
Mai precis, băncile primesc o dobandă mai mare cand depozitează excesul de lichiditate la BNR şi plătesc o dobandă mai mică atunci cand se împrumută de la BNR în schimbul obligaţiunilor de stat pe care la au în portofoliu, atunci cand au nevoie de lichiditate.
Creditul lombard poate fi accesat de băncile care au nevoie de lichiditate de la BNR, în condiţiile în care ele pot garanta cu titluri de stat.
Măsura era anunţată din martie 2016
Banca Națională a României avea în calcul îngustarea coridorului din jurul dobânzii de politică monetară pentru a contracara presiunile inflaționiste estimate pentru anul 2017. Măsura a fost anunţată încă din luna martie 2016 şi preciza ca ar ajuta la evitarea dobânzilor negative la depozite și la ieftinirea creditelor.
„Dacă se îngustează coridorul şi rămâne simetric, se reduce rata de dobândă Lombard de la 3,25% la 3%. Semnificaţia Lombard este ca un fel de dobândă minimă la credite, o facilitate la care băncile au acces în fiecare zi când au nevoie de lichiditate. O reducere a acestei rate de dobândă categoric nu înseamnă întărire de politică monetară. Poate să aibă chiar semnificaţie inversă, să mai ieftinească creditele“, declara Mugur Isărescu in 31 martie 2016, după briefingul de politică monetară.
„Dacă dobânda la facilitatea de depozit reprezintă un fel de minim pentru depozite, rata Lombard este un fel de minim la credit. Reducerea la Lombard categoric nu înseamnă întărire, ci mai degrabă invers, se mai ieftinesc creditele”, explica guvernatorul BNR.
Tot atunci, Mugur Isărescu a admis că o creștere a ratei de dobândă pentru facilitatea de depozit, spre exemplu cu 0,25 puncte procentuale, de la 0,25% în prezent la 0,5%, ar putea să fie trecută la capitolul înăsprire sau întărire. În opinia BNR, însă, acesta ar fi un semnal clar că instituția se opune ca în România să se ajungă la dobânzi negative la depozite.
„Și acest lucru ar putea fi trecut de analiști la capitolul întărire, dar eu spun că ar fi mai degrabă o recalibrare cu ceea ce am declarat”, sublinia in 2016 guvernatorul BNR.
Notă: Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la ora 15:00.