Scopul inițiativelor legislative ce au în vedere plafonarea dobânzilor sau eliminarea titlului executoriu din contractele de credit au rolul de a proteja prețul la care consumatorii au accesla finanțare, și este un scop legitim. „Întrebarea este cum realizăm aceste deziderate într-un mod efectiv și nu într-un mod punitiv, deoarece modul prin care punem în practică aceste inițiative va avea un efect advers și din păcate în loc să avem o abordare legislativă structurată, punem piese de legislație care fac ca accesul la credit să fie mai restrâns”, a spus astăzi Sergiu Manea, CEO BCR, în cadrul evenimentului „Noi tendințe în reglementare cu focus pe protecția consumatorului”, organizat de Asociația Română a Băncilor împreună cu Institutul Bancar Român (IBR), la sediul IBR.
„Dacă ne uităm la limitarea dobânzii, vedem că intenția legiuitorului a fost de a exclude din procesul de creditare rate la niveluri exagerate. Dar modul în care construim acest plafon vine în detrimentul accesului la credit. Scopul de a ajunge cu aceste prevederi o plajă cât mai largă de consumatori nu este atins. Practic, vom avea de a face cu o resorbție a plajei de adesare. Unii consumatori, ce prezintă un risc de credit mai ridicat, vor fi nevoiți să facă apel la surse mai puțin instituționalizate de creditare”, a mai spus Manea.
Pe de altă, parte, eliminarea titlului executoriu din contractele de credit ar putea genera un cost foarte mare, nu doar pentru bănci, și pentru consumatori și sistemul juridic, a atras atenția bancherul. „Prețul nu va include doar prelungirea perioadei de recuperarea a creditului, de către bănci, dar trebuie să ne gândim și la abilitatea unui consumator de a susține un proces în instanță timp de câțiva ani, și trebuie să ne gândim la capacitatea curților din România se a face față atâtor cazuri”.
În opinia lui Sergiu Manea, intenția acestor inițiative legislative este de a elimina prevederile abuzive din contractele de credit, dar instituția responsabilă cu protecția consumatorilor a dovedit că are suficiente resorturi de a combate aceste clauze. „ANPC a demonstrat deja că este extrem de eficientă în depistarea clauzelor abuzive și nu a ezitat să ajungă în instanță, așadar cred că există suficiente mecanisme de eliminare a clauzelor abuzive”, a spus Manea.