Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Cîţu, a afirmat marţi că banii din Pilonul II de pensii nu sunt ai statului, ci privaţi, ei putând fi lăsaţi moştenire, ceea ce nu se poate întâmpla cu Pilonul I de pensii. Ciţu a mai anunţat că „banii din pilonul II de pensii vor fi luaţi şi mutaţi în pilonul I de pensii”, pregătindu-se o naţionalizare a Pilonului II.
Forin Cîţu afirmă că „vă spun în premieră săptămâna viitoare va fi o ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă spre naţionalizarea Pilonului II de pensii … dar orice intervenţie de acest gen înseamnă volatilitate pe pieţele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea.
Deci oricum ai da-o, ceea ce ne spun ministrul Finanţelor, ministrul Muncii şi în general PSD înseamnă costuri mai mari pentru cei care muncesc astăzi în România doar pentru a plăti nişte pensii pe care ei le-au mărit din pix, nişte pensii speciale. Vorbim de bani privaţi în pilonul II de pensii – 42 de miliarde de lei – asta este de fapt miza despre care se discută astăzi, bani care înseamnă în jur de 5% din PIB pe care vor să îi ia cu japca, să plătească ceea ce ei au promis în campania electorală”, a adăugat Cîţu, potrivit Agerpres.
Senatorul liberal susţine că „opţionalizarea pentru pilonul II de pensii nu se poate face, pentru că sunt bani privaţi”.
„Orice intervenţie asupra acestor bani înseamnă ca cetăţenii să încerce să îşi ia cash-ul, dar banii nu sunt în conturi, în obligaţiuni care finanţează deficitul de stat. Asta înseamnă pe de o parte să vindem obligaţiunile de stat, să luăm cash-ul şi să-l transferăm către pilonul I, ceea ce nu se poate legal astăzi. Poate vor schimba legea şi atunci va fi o naţionalizare. Asta ar da dovadă de prostie, să îţi arunci singur casa în aer. Deja se strâng norii negri asupra economiei României, inflaţie, dobânzi mari, deficit bugetar mare – toate arată că economia României e supraîncălzită şi supraîntinsă. Să încerci singur să îţi arunci casa în aer printr-o volatilitate pe piaţa financiară ar da o dovadă de prostie, ceea ce nu m-ar mira din partea PSD şi ar fi o dovadă publică de prostie”, a mai afirmat Cîţu după întâlnirea la care au participat preponderent senatori din opoziţie.
El a mai explicat că „banii din pilonul II de pensii vor fi luaţi şi mutaţi în pilonul I de pensii”.
„Este ceea ce am văzut în Polonia şi în Ungaria parţial. Lucrurile acestea s-au întâmplat exact în modelele de ţări pe care le are Liviu Dragnea astăzi. Polonia şi Ungaria, exact acolo s-au întâmplat aceste lucruri. Şi urmează România”, a punctat Cîţu.
„Scopul acestei întâlniri a fost acela de a demonta câteva dintre minciunile care circulă astăzi în spaţiul public. În primul rând, prima minciună pe care trebuia să o demontăm este că banii din Pilonul II de pensii sunt banii statului. Nu sunt banii statului. Astăzi aţi văzut clar după discuţia cu administratorii Pilonului II sunt bani privaţi. Ei pot fi lăsaţi moştenire, ceea ce nu se poate întâmpla cu Pilonul I de pensii, unde banii sunt pentru plata pensiilor nesimţite, speciale. Al doilea lucru pe care voiam să-l demonstrăm este cel potrivit căruia nu sunt mai puţin bani în conturile individuale. S-a demonstrat astăzi, şi în cifre, că scăderea contribuţiei de la 5,1 la 3,75% înseamnă mai puţin bani în conturile individuale, adică pensii mai mici pentru toţi cei care aveau conturi la Pilonul II de pensii, generaţia 35-50 de ani, tocmai cei care astăzi susţin greul economiei”, a spus Cîţu la Senat după întâlnirea „Analiza pensiilor administrate privat din România – situaţia actuală şi evoluţii” cu reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Cîţu, a convocat în 17 aprilie 2018, o dezbatere despre modificarea sistemului de pensii private – Pilon II – ce urmează să fie anunţată în luna iunie, potrivit guvernului.
Potrivit APAPR, Românii au pierdut 1,1 mld. euro din fondurile de pensii private, în ultimii 10 ani
Nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani.
Astfel impactul la nivelul Pilonulului II a fost de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării susţinute marţi de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) în Comisia economică din Senat.
Legea 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% din venitul brut în 2008 la 6% în 2016, potrivit APAPR.
După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016 şi 2017 şi a scăzut la 3,75% în 2018.
Potrivit APAPR, valoarea contului mediu: 5.999 lei (include si conturile goale sau cu foarte putine contributii)
Valoarea contului mediu “activ”, adică alimentat lună de lună: 11.475 lei
Aşa arată contul privat din Pilonul II al unui cititor BankingNews.ro. În 10 ani, un client cu salariu minim a acumulat in cont aproximativ 1.000 de euro
În 10 ani, un client a acumulat 4.609 lei, până în luna martie 2018. Insă contribuţia la Pilonul 2 i-a scăzut în luna martie, faţă de luna februarie 2018, cu 13,65 lei net, din cauza diminuării procentului la 3,75%. De precizat că suma virată lunar este atribuită unui salariu minim pe economie.
Desigur, suma disponibilă în cont diferă în funcţie de veniturile salariatului. Şi suma pierdută în luna martie este mai mare, dacă venitul este mai mare.