Mugur Isărescu şi membrii Consiliului de Administraţie al BNR au fost audiaţi marţi într-o şedinţă comună a comisiilor economică şi de buget-finanţe din Senat. Prezent în comisii, Florin Georgescu, prim vice-guvernator, a declarat că există discuții, în cadrul CNSM, despre oportunitatea schimbării modului de calcul a indicelui ROBOR.
Tehnicieni din Ministerul de Finanțe și cei din Banca Centrală discută despre o nouă variantă de calcul al indicelui ce va fi bazată pe tranzacții, nu pe cotații. Se discută efectiv despre un indice care să țină cont de evoluții mai lungi, de volume și tranzacții efective, după cum a precizat prim vice-guvernatororul.
Florin Georgescu: Se lucrează la un nou indice pentru credite
„E bine să ne uitam și în alte zone, de aceea în prezent Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (unde sunt reprezentate Guvernul prin MFP, ASF și BNR) analizează prin experti tehnici cum ar arăta un ROBOR calculat pe baza de tranzacții și nu de cotații, iar termenul să nu fie aferent uneia dintre zile, ci pe o întreagă perioadă de 3 luni, de exemplu. E o variantă, se pot alege și altele în raport cu semnificațiile indicatorului, nu in mod oportunist – unde e mai mic indicatorul, dar care să reflecte situația din piață.
Acest indicator bazat, repet, pe tranzacții efective, să fie baza de calcul a ratelor la credite, în perioada următoare pentru persoanele fizice. ROBOR bazat pe cotații s-ar putea să fie mai mic sau mai mare, oricum este un indicator care aplatizează având în vedere tranzactiile efectuate pe o perioadă mai lungă de timp. Luăm în calcul și perioadele de excedent de lichiditate și cele de deficit și se crează o medie pe o perioadă mai reprezentativă de timp, să spunem trei luni.
Deci se lucrează la acest obiectiv, tehnicienii sunt în întâlniri de lucru zilnice, avem un anumit termen, luni 18 februarie așteptăm concluziile în cadrul CNSM-ului privind eventuala oportunitate a amendării modului de calcul a ROBOR. Și implicit ruperea taxei pe active de ROBOR. Asta este o consecință a acestui demers”, a declarat Florin Georgescu în cadrul audierilor din Parlament.
Taxa pe lăcomie legată de ROBOR este un atac la independența Băncii Naționale, susține Mugur Isărescu.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat în marţi că Banca Centrală insistă ca, în cazul OUG 114, să aibă loc o „dezlegare” a ROBOR de taxa pe active, pentru că reprezintă un atac la adresa independenţei băncii centrale.
„Este cu două tăişuri, ca să spunem aşa, dezlegarea ROBOR-ului de această ordonanţă. Dezlegarea ROBOR-ului de taxa pe active este altceva. Şi pentru asta insistăm, pentru că este atac la independenţa băncii centrale. Avem deja sesizări de la Banca Centrală Europeană şi nu răspunde sau încalcă Tratatul Unional. Şi la asta nu avem încotro. Am solicitat în mod expres ministrului de Finanţe să găsească o soluţie. Există, deci nimeni nu contestă dreptul Guvernului de a impozita inclusiv băncile. Peste tot în Europa când s-a făcut nu s-a făcut legat de rata de politică monetară, că până la urmă ROBOR-ul este o parte a politicii monetare”, a spus Isărescu.