Darius Valcov sustine că obiectivul Guvernului este ca ratele pe care românii le plătesc la credite să se reducă la jumătate.
“Până la sfârșitul acestui an, guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât și prin programele pe care noi le avem demarate”, a declarat consilierul premierului, Darius Vâlcov luni seară la emisiunea “România 9”, la TVR1.
Dragoș Nechifor, analist credite susține că declarația este total eronată si nu va putea fi niciodată aplicată, „doar dacă Guvernul va da bani clienților sau Darius Valcov vine cu bani de acasă”
„Declarația lui Darius Vâlcov e complet incorectă. Nu există posibilitatea de a fi implementată decât dacă ar veni statul să dea bani la clienți dacă își iau credit și dacă statul obligă băncile să aibă dobândă zero. Poate aduce el bani e acasă să dea tuturor românilor, încât să scadă rata la jumătate”, a spus Nechifor în direct la Digi24.
„Matematic declaratia nu se susține”, afirmă analistul.
„Dacă mergem strict pe declarația lui Darius Vâlcov, pentru a ajunge rata la jumătate, cred că dl Vâlcov va trebui să propună o OUG în care să oblige băncile să dea credite cu dobândă zero, costuri zero, și tot ratele nu ar scădea la jumătate. Ar trebui să mai vină cu o completare de la bugetul statului. Glumesc”, a spus la Digi24 Dragoș Nechifor, broker de credite.
Acesta a prezentat un calcul prin care demonstrează că afirmația nu este una susținută de date concrete.
„Dacă luam ca exemplu un credit de nevoi personale în valoare de 45.000 de lei, cu o DAE de 10% pe cinci ani, cum sunt cele mai multe împrumturi în piață, vorbim de o medie, avem o rată lunară de 1.000 de lei. Dacă Guvernul obligă băncile să acorde credite cu dobanda zero, deci fără costuri, taxe, comisioane, rata scade până la 750 de lei. Deci, în acest caz extrem, avem o scădere a ratei de 25%, nu de 50% cum promite consilierul Darius Vâlcov.
În cazul unui credit ipotecar de 50.000 de euro, pe 20 de ani cu o dobândă DAE de 6%, cât este media pieței, avem o rată lunară de 360 de euro. Dacă băncile vor acorda împrumuturi fără costuri, zero dobânda, rata scade undeva la 210 de euro. După cum vedeti, scăderea este de 40%, în nici un caz ratele nu se pot înjumătăți” a explicat brokerul de credite Dragos Nechifor în direct la Digi24.