Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Taxa pe lăcomie nu ia forma unei taxe pe hărnicie, ci a unei taxe pe ingeniozitatea bancherilor de a rescrie manualele de economie, ceea ce este imposibil! În concluzie, nu este decât o nouă taxă!
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > Taxa pe lăcomie nu ia forma unei taxe pe hărnicie, ci a unei taxe pe ingeniozitatea bancherilor de a rescrie manualele de economie, ceea ce este imposibil! În concluzie, nu este decât o nouă taxă!
OpiniiTop news

Taxa pe lăcomie nu ia forma unei taxe pe hărnicie, ci a unei taxe pe ingeniozitatea bancherilor de a rescrie manualele de economie, ceea ce este imposibil! În concluzie, nu este decât o nouă taxă!

Cornel Dinu
Last updated: 20/03/2019 21:28
Cornel Dinu 6 ani ago
Share
SHARE

Ordonanța lăcomiei rescrisă de Ministerul Finanțelor face referire la o taxare a activelor bancare diferențiată în funcție de cota de piață (0,2% pentru instituțiile de credit cu o cotă de piață de sub 1% și 0,4 pentru cele care depășesc 1%, fiind aplicabilă anual, dar plătită semestrial), bonusuri sau penalizări, un alt ROBOR pentru credite și eliminarea de la impozitare a unor active (numerar, titluri de stat, credite acordate prin programe guvernamentale). Cam acestea ar fi concluziile pe care le-a transmis ministrul Eugen Teodorovici după întâlnirea cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, care a punctat că bonusarea sau penalizarea se vor manifesta în funcție de creșterea intermedierii financiare (creșterea efectivă a împrumuturilor acordate de fiecare bancă populației și companiilor) și de reducerea marjei de dobândă dintre credite și depozite.

Cu alte cuvinte, băncile vor plăti oricum o taxă pe active, care poate fi recalculată în sus sau în jos, pornind de la valorile amintite (0,2% și 0,4%), în funcție de doi factori, respectiv stimularea și ieftinirea creditării. Algoritmul stimulării creditării în tandem cu constrângerea privind diminuarea marjei de dobândă este imposibil de realizat. Pentru că nici mai mult, nici mai puțin, băncile ar trebui ca pentru toate împrumuturile noi să aplice zero costuri, astfel încât să contrabalanseze costurile din finanțările istorice (acordate în trecut), cu scopul de a reduce marja de dobândă valabilă pentru întreg portofoliu de credite. O nebunie! În aceste condiții, este previzibil ca băncile să primească niște ”penalizări”, adică să plătească o taxă pe active mai mare decât cea stipulată ca fiind diferențiată în funcție de cota de piață. Pe de altă parte, pentru o bancă care ar oferi dobânzi mai mari la depozite pe considerentul reducerii marjei, în condițiile în care acei bani vor fi plasați mai departe în împrumuturi fără a percepe costuri, este sinucidere curată.

Acest sistem de tip „bonus-malus”, gândit de Guvern, care ar reduce sau ar majora taxa în funcție de ingeniozitatea băncilor de a crește creditarea și totodată de a micșora marjele dintre dobânzile la credite și cele la depozite, nu poate funcționa într-o economie de piață liberă. Apetitul băncilor pentru creditare nu poate fi impulsionat impunând restricții pe costurile creditării, care înseamnă în definitiv pe lângă asigurarea cheltuielilor operaționale și acoperirea unor riscuri (de neplată, de țară, etc.). O poți face numai în cazul în care elimini niște riscuri, ca în cazul creditelor Prima Casă.

Până la urmă, totul se rezumă la ideea că întregul model de business al funcționării unei bănci trebuie regândit. Să uităm, să ștergem cu buretele faptul că o bancă este un intermediar între cei care dețin capital și cei care au nevoie de capital, creând un flux al banilor pe principiul ”win-win”. Am putea ajunge, în definitiv, la ideea că banca trebuie să ia bani de la ”bogați” și să-i ofere celor care au nevoie fără niciun cost și chiar, dacă se poate, fără a se mai pune problema returnării împrumuturilor. Din nou, o nebunie!

Să nu uităm și faptul că noua ordonanță care ar trebui să modifice OUG 114 va face în continuare referire la ROBOR, un alt ROBOR decât cel existent în momentul de față în contractele de credit (la trei sau șase luni), care să se aplice tuturor împrumuturilor în lei și care obligatoriu să fie mai mic decât cel actual. În esență, ar putea fi folosit ROBOR-ul calculat în funcție de tranzacții și nu de cotații. Practic, rata medie pentru tranzacțiile interbancare care se realizează în majoritate covârșitoare pe termene scurte (cele mai multe overnight) ar deveni un indice pentru creditele acordate pe 30 de ani. În principiu, ideea că riscul de a se întâmpla ceva peste noapte este aproape zero funcționează, dar acest lucru nu mai poate fi cuantificat sub aceleași aspecte când vorbim despre perioade de 10.950 de nopți.

Oricât și oricum am discuta despre aceste modificări, cred că avem deja o concluzie principală: Statul Român, prin puterea politică administrativă actuală, vrea ca băncile să plătească o taxă pe active. În aceste condiții, cred că ar fi sănătos pentru industria bancară, pentru societate și pentru economie ca discuțiile să se canalizeze strict pe această taxare (nivelul ei și sfera de aplicabilitate), fără a ne mai raporta la tot felul de indici, indicatori, scopuri și viziuni mai mult sau mai puțin electorale. Tot ceea ce îmbracă această taxă pe active ar trebui să dispară din lege. Inclusiv motivațiile de genul lăcomiei sau hărniciei. Este o taxă pe active și atât. Punct! Să oprim furtuna, să liniștim apele.

Despre faptul că este absolut necesar ca în România să crească intermedierea financiară și despre faptul că ar fi ideal ca românii să plătească costuri cât mai mici pentru finanțare se poate discuta într-un alt cadru, în care să fie identificate pârghiile care pot duce către atingerea celor două deziderate. Și pe aceste teme chiar este de dezbătut! Dar, cu siguranță, fără a mai avea în vedere o nouă taxă!

În încheiere, am convingerea că hărnicia nu funcționează în asociere cu un bir, sub forma ideii că plătești suplimentar, mai mult sau mai puțin, în funcție de cât de harnic te dovedești. Hărnicia este o calitate care trebuie să fie apreciată ca atare și eventual premiată, pentru că altfel, dacă o ”bonusezi” prin diminuarea unei noi impuneri, riști să o transformi într-o ”vrednică” robie.

You Might Also Like

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

De ce plătim comisioane pentru popriri? Ghid esențial pentru consumatori despre taxele pe care le percep băncile unui client care are contul blocat

EXCLUSIV. Anxietatea socială și economică din această perioadă, prin ochii unui lider de bancă. Sergiu Manea, BCR: ”Nu vorbesc despre un optimism deșănțat, dar nici nu mai este starea aia de îngrijorare combinată cu confuzie. Cred că oamenii știu că sunt vremuri dificile și că trebuie să muncească!”

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

TAGGED: taxa pe active, taxa lacomie, OUG 114, ordonanta lacomiei, taxa harnicie
Cornel Dinu 20/03/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Cum arată astăzi propunerea Guvernului pentru ordonanța lăcomiei pentru bănci: taxare diferențiată în funcție de cota de piață, penalizări și un alt ROBOR pentru credite
Next Article Guvernul grec vrea să-i protejeze pe debitori de executarea silită cu sau fără acordul creditorilor internaţionali

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

2 luni ago

De ce plătim comisioane pentru popriri? Ghid esențial pentru consumatori despre taxele pe care le percep băncile unui client care are contul blocat

2 luni ago

EXCLUSIV. Anxietatea socială și economică din această perioadă, prin ochii unui lider de bancă. Sergiu Manea, BCR: ”Nu vorbesc despre un optimism deșănțat, dar nici nu mai este starea aia de îngrijorare combinată cu confuzie. Cred că oamenii știu că sunt vremuri dificile și că trebuie să muncească!”

3 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?