Laurenţiu Mitrache, Preşedintele executiv al CEC Bank a declarat la Baia Mare că banca se află într-o fază avansată cu documentaţia solicitată de autorităţile europene pentru concurenţă, astfel încât suma pentru capitalizare să nu fie socotită ajutor de stat ci acţiunea statului în calitate de investitor privat.
Suma cu care statul capitalizează CEC Bank de la buget, de 940 de milioane de lei, va premite băncii să acorde credite suplimentare de 30 – 35 de miliarde de lei, a declarat miercuri directorul general – preşedinte al Comitetului de Directie Laurenţiu Mitrache, la Baia Mare.
Preşedintele executiv al CEC spune că în România există un uriaş potenţial nefolosit, în condiţiile în care creditele acordate reprezintă 38 – 40% din PIB, pe când în ţările din Europa Centrală şi de Est procentul urcă la 100% iar în Europa Occidentală este 150%. Întreprinderile mici şi mijlocii se finanţează în proporţie de 15% de la bănci, restul nevoilor fiind acoperit din sume de la acţionari, din credite comerciale sau de la fonduri de investiţii. „Procentul de 15% este nesatisfăcător, există un mare potenţial de creştere a relaţiilor dintre noi”, s-a adresat directorul general către întreprinzătorii din sală.
El a precizat că în ultimii trei ani CEC Bank a reuşit să aibă o dezvoltare superioară industriei bancare locale. „Oferta ne diferenţiază, urmărim dezvoltarea economiei”, spune Mitrache.
Potrivit Mediafax, Mitrache a afirmat că singura bancă cu capital de stat din sistem este interesată mai puţin de profit şi mai mult de raportul cost-beneficii al sumelor acordate, de ceea ce rezultă pentru zona sau localitatea unde creditul este acordat. „Avem câte un produs pentru fiecare din sală, persoane fizice, companii, administraţie publică locală sau întreprinzători din mediul privat”, a spus Mitrache celor peste 100 de persoane din audienţă.