„Fluxul masiv de euro a dus la o apreciere puternica a leului si, daca nu interveneam, s-ar fi ajuns la o paritate de 2 – 2,5 lei/euro. In perioada 2006 – 2008, am cumparat intre 10 si 12 miliarde euro, am triplat masa monetara si, evident, a crescut inflatia. (…). Criza a izbucnit intr-un mediu economic caracterizat prin niveluri reduse ale inflatiei, demonstrand ca stabilitatea preturilor nu garanteaza si stabilitate financiara”, a spus Guvernatorul Mugur Isarescu in discursul sustinut cu ocazia primirii celui de-al 13-lea titlu de Doctori Honoris Causa, la Constanta.
Intre masurile luate de banca centrala inainte de criza se numara promovarea unui curs flexibil, adoptarea strategiei de tintire a inflatiei, liberalizarea deplina a contului de capital, dar si majorarea rezervelor minime obligatorii (RMO) constituite de banci la pasivele in lei (20%) si valuta (40%). Comparativ, in unele state din zona euro si UE, RMO era si de 2%. Era perioada de glorie a creditului cu buletinul, toata lumea se moderniza, apareau supermarketuri, dar cresterea era nesustenabila. Totusi, masurile BNR au oferit tarii noastre o sansa, in criza, pe de-o parte prin evitarea unei crize bancare, datorita lipsei activelor toxice, si, pe de alta, prin pastrarea unui curs leu/euro putin volatil. In concluzie, dupa criza, solutia ideala este un mix corect intre politica monetara si fiscala, fara ca BNR sa fie subordonata politicului. Exista insa si o alta conditie – politica trebuie sa fie anti-ciclica, riguroasa in vremurile bune si de ajutor in vremurile rele, a conchis Mugur Isarescu, citat de HotNews.ro
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.