Anul 2020 va fi marcat de accentuarea procesului de digitalizare în industria bancară și tot mai multe procese și operațiuni “start-end” finalizate la distanță, on-line, este de părere Daniela Iliescu, Director General Patria Bank. ”Este un proces care a început în urmă cu ani buni și, odată cu evoluția tehnologiei, își continuă desfășurarea și creșterea. 2020 este anul în care vom vedea, cel mai probabil, noi servicii care vor participa la transformarea mai multor sectoare. În același timp, este de așteptat o competiție ridicată din partea fintech-urilor, ponderea acestora în economia reală căpătând o însemnătate din ce în ce mai mare”, a precizat Daniela Iliescu, în cadrul unei opinii despre perspectivele anului 2020, realizată la invitația publicației online www.bankingnews.ro.
Oficialul Patria Bank a menționat totoddată că se așteaptă ca în acest an să existe o stagnare sau cel mult o creștere moderată atât a nivelului creditării cât și al economiilor, ”însă e posibil ca dinamica acestora să nu fie la fel de ridicata precum nivelul inregistrat în 2019”. În opinia sa, indicatorii prudenșiali înregistrați de sistemul bancar românesc se vor menține la valorile înregistrate în momentul de față, adică adecvați în raport cu riscurile asumate, iar nivelurile înregistrate de aceștia se mențin peste media înregistrată de sistemul bancar din Uniunea Europeană.
”Rata creditelor neperformante va continua ritmul de scădere înregistrat în ultimul an, dar trendul este de încetinire față de anii precedenți. Și nu în ultimul rînd, la nivel regional, este interesant de urmărit noua poziționare strategică a ECB, în contextul numirii doamnei Cristine Lagarde ca președinte al Băncii Centrale Europene”, a mai menționat Daniela Iliescu.
Conform opiniei sale, procesul de consolidare a industriei bancare va continua în 2020, prin achiziții și fuziuni. ”Restructurarea sistemului bancar românesc va merge mai departe în contextul consolidării, dar şi ca urmare a strategiei de reducere a costurilor și creșterii rentabilității instituțiilor de credit”, a subliniat Directorul General al Patria Bank. În ceea ce privește provocările anului 2020, acestea pot veni, în opinia sa, din mediul intern și extern, în contextul socio-politic actual. ”Vom avea un an electoral în România (se discută și despre alegeri anticipate), deci sunt așteptate variații mai mari la prețul activelor financiare, totuși, cu o tendință de apreciere limitată al acestora. Vor fi alegeri și în SUA, iar Europa este în continuă re-așezare”, a explicat Daniela Iliescu.
Domnia sa se așteaptă ca ritmul de creștere economică la nivel global să se mențină pe o tendință descrescătoare, înregistrând încetiniri ale creșterii economice în anumite state ale UE, între care Germania și Italia, cele două țări fiind principalii parteneri comerciali ai României, ale căror eventualele evoluții nefavorabile se pot resimți mai amplu și la nivelul țării noastre.
La incertitudinea economică și financiară de la nivelul UE, contribuie în continuare procesul de ieșire din zona europeana a Marii Britanii (cu noul termen de părăsire a blocului comunitar stabilit pentru 31 ianuarie 2020).
”Din punctul meu de vedere este important să reușim să menținem predictibilitatea mediului macroeconomic și a cadrului legislativ și să existe voință pentru transformare și creștere cu impact real la nivelul consumatorilor. De exemplu, o provocare continuă de ani buni este creșterea gradului de intermediere financiară din România și lipsa de educație financiară practică/pragmatică a românilor.
Există inițiative din ce în ce mai multe în acest sens, mai ales din partea instituțiilor financiare, însă decalajul dintre marile orașe și locuitorii din mediul rural și urban mic rămâne în continuare important”, a conchis Daniela Iliescu.