Percepția tradițională despre investițiile la bursă este că se câștigă atunci când bursele cresc și se pierde atunci când bursele scad, însă nu multă lume știe că se poate și invers. Cei mai mulți investitori cumpară „ieftin” ca să vândă mai „scump” și firește că sunt afectați, când prețurile încep să scadă, iar valoarea portofoliului lor se depreciază.
Însă, realitatea este că există și investitori care fac avere în perioadele de scădere a bursei. Aceștia folosesc în investiții anumite tehnici și instrumente care le oferă nu doar posibilitatea de a se proteja împotriva pierderilor asociate perioadelor de scădere, dar și de a înregistra profituri semnificative atunci când piețele scad. Mai precis, să „tranzacționeze invers”, adică să „vândă în lipsă” în prezent ceva ce nu dețin încă, pentru a răscumpăra ulterior la un preț mai bun, marcând diferența de preț ca și profit. Află cât de ușor se poate face asta în cele ce urmează.
Aceste instrumente financiare sunt Contractele pentru Diferență (CFD-urile), iar protecția și câștigurile în perioadele de scădere sunt posibile cu ajutorul mecanismului numit Short Selling (vânzare în lipsă). Acesta este specific instrumentelor derivate. Tranzacționarea tradițională nu oferă această opțiune.
Crize economice, crize financiare globale, pandemii, bule economice, recesiuni, toate acestea sunt contexte care pot crea oportunități pentru cei care știu să tranzacționeze scăderile bursiere folosind Short-Selling-ul. Acesta este principalul avantaj al CFD-urilor, avantaj pe care instrumentele clasice nu îl au. Practic, când prețurile încep să scadă, poți „vinde” în prezent ce nu ai și poți închide tranzacția atunci când preconizezi că mișcarea de scădere s-a încheiat.
În felul acesta, diferența dintre prețul la care ai intrat în tranzacția short-selling și prețul la care ai ieșit din tranzacție se va înregistra ca profit în contul tău de investiții. Dacă abordarea tradițională a investițiilor presupune deschiderea tranzacției când piața începe să crească și marcarea profitului se face când mișcarea de creștere s-a încheiat, Short-Selling-ul acționează exact invers. Tocmai de accea, această strategie este cunoscută și sub numele de tranzacționare împotriva pieței.
Un alt avantaj al CFD-urilor este efectul de levier financiar, care permite tranzacționarea acelorași volume utilizând doar o fracțiune din capitalul necesar în investițiile tradiționale și nu întreaga valoare nominală a instrumentului. Spre exemplu, datorită unui efect de levier de 1:5, vei avea nevoie de o marjă de doar 20% pentru a deschide o poziție.
Astfel, pentru o tranzacție cu o valoare de 5.000 USD, vei avea nevoie de o marjă (capital blocat) de numai 1.000 USD. Profiturile/ pierderile sunt raportate la expunerea poziției, în cazul acestui exemplu la valoarea de 5.000 USD. Așadar, dacă intri într-o astfel de tranzacție de tip Short-Selling și prețul instrumentului ales scade, așa cum ai preconizat, cu 5% (spre exemplu), diferența de 250 USD (5% X 5.000 USD) va fi profit în contul tău. Tranzacționarea cu efect de levier poate amplifica profiturile, însă amplifică în aceeași măsură și riscurile.
CFD-urile sunt instrumente derivate ce implică un efect de levier financiar. Atunci când cumperi sau vinzi un CFD, nu deții instrumentul de bază (activul suport), ci doar tranzacționezi „prețul” acestuia, mizând pe creșterea sau scăderea cotației în viitor. În plus, suma necesară deschiderii unei poziții este mult mai mică decât valoarea nominală a instrumentului.
Renumitul investitor, Warren Buffet, care este considerat al treilea cel mai bogat om din lume, spunea că regula nr. 1 în investiții este „să nu pierzi niciodată bani”, iar regula nr.2 este „să nu uiți niciodată de regula nr. 1”.
Investitorii care au o abordare pe termen lung știu că protejarea capitalului în perioadele de scădere sau de fluctuații nedorite este chiar mai importantă decât înmulțirea acestuia! De aceea, ei folosesc Short-Selling-ul, însă de data aceasta cu scopul de a îngheța temporar rezultatul tranzacțiilor, până când trece perioada de incertitudine sau de scădere din piață.
De exemplu, dacă ai investiții în instrumente clasice, cum sunt Acțiunile cu deținere, iar prețul acestora începe să scadă, te poți proteja prin a deschide poziții de vânzare în lipsă pe CFD-ul cu activ suport pe același instrument folosind un volum egal. Astfel vei deține simultan poziții de cumpărare și de vânzare, iar rezultatele acestora se vor anula reciproc. Indiferent în ce direcție se va mișca prețul, ce vei pierde pe una dintre poziții, vei câștiga pe cealaltă.
Câtă vreme ai poziții care sunt deschise simultan în ambele direcții, rezultatul portofoliului tău este „blocat”: nu câștigi, dar nici nu pierzi. După ce trece perioada de fluctuații, vei închide una dintre poziții (pe cea care este opusă direcției pieței) și o vei păstra deschisă pe cea „câștigătoare”, care urmează trendul. Această strategie este cunoscută sub numele de Hedging și este posibilă numai datorită caracteristicilor CFD-urilor. Nu am putea „îngheța” evoluția unei tranzacții pe un instrument clasic.
Strategia de Hedging este foarte populară printre investitori, pentru că le permite să-și protejeze profiturile și să-și limiteze pierderile. Posibilitatea de a tranzacționa cu CFD-uri în perioadele de scădere și o diversificare corespunzătoare a portofoliului contribuie la un bun management al riscului în investiții. Prin urmare, e recomandat să folosești serviciile unui broker care oferă o gamă cât mai variantă de instrumente, atât clasice, cum sunt acțiunile și fondurile tranzacționate (ETF) cu deținere, cât și instrumente derivate de tip CFD, cu activ suport pe acțiuni, perechi valutare, mărfuri, indici sau criptomonede.
Un astfel de broker este XTB, a cărui ofertă include peste 5.400 de instrumente financiare, atât instrumente clasice, Acțiuni și ETF-uri cu deținere din peste 16 țări, cât și instrumente derivate de tip CFD din multe sectoare, industrii și regiuni.
Avertisment cu privire la riscuri
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.