Majoritatea analistilor apreciaza ca BNR va mentine dobanda cheie la 5,25% in sedinta de politica monetara de joi, avand in vedere perspectivele de crestere a inflatiei in urmatoarele luni si posibilele presiuni de depreciere ale leului in conditiile mediului politic instabil din Romania.
In august banca centrala a pastrat pentru a treia sedinta de politica monetara la rand dobanda cheie la nivelul de 5,25% pe an, iesirile de capital strain si presiunile de depreciere exercitate asupra leului cantarind greu in aceasta decizie. Suprapunerea unor evenimente globale cu tensiunile politice interne a accentuat iesirile de capital.
„In conditiile unor fluxuri de fonduri negative si a unui peisaj politic incert este putin probabil ca Banca Nationala sa schimbe directia politicii. Cresterea economica sub potential si socurile de preturi pe partea de oferta sunt argumente impotriva majorarii ratei dobanzii, in timp ce presiunile de depreciere si depasirea tintei de inflatie vor impiedica reducerile. in ciuda ratarilor repetate ale tintelor de inflatie, BNR va mentine, probabil, dobanda de politica monetara la 5,25% cel putin pana la sfarsitul anului 2013”, se arata in cel mai recent raport trimestrial pe regiune al UniCredit.
Si analistii de la Raiffeisen Bank considera ca BNR va mentine dobanda cheie la 5,25%.
BNR a oprit in luna mai ciclul de relaxarea a politicii monetare inceput in toamna anului trecut. In aceasta perioada dobanda cheie a fost redusa cu un punct procentual.
Scaderea inflatiei la sub 2% in primavara i-a permis bancii centrale sa reduca dobanda de politica monetara si sa injecteze lichiditate pe piata, in conditiile in care se astepta ca la finalul acestui an rata inflatiei sa se mentina in intervalul tintit ca urmare a mentinerii consumului la un nivel redus.
Acum cei mai multi analisti cred ca inflatia va iesi din intervalul tintit de BNR pentru 2012, de 2-4%.
Cresterea preturilor produselor alimentare din cauza anului agricol foarte slab si ajustarile preturilor administrate la gaze si energie, precum si scumpirea carburantilor dupa cresterea cotatiei petrolului la nivel international, sunt principalii factori care vor pune o presiune puternica asupra inflatiei.
Analistii de la Société Générale cred ca BNR ar putea sa mentina joi dobanda cheie nemodificata, dar considera ca este posibila o relaxare in cursul acestui an sau la inceputul anului viitor.
Totusi, ei aduc in discutie riscul politic care s-a accentuat in mai multe tari, devenind un element important de care trebuie sa se tina seama. „In Romania, perspectivele pe termen scurt raman «intunecate» inaintea alegerilor”.
BNR ar urma sa mentina joi si rezervele minime obligatorii la pasivele in lei si valuta ale institutiilor de credit, la nivelul de 15% si, respectiv, 20%, in opinia analistilor. Banca Nationala s-a aratat ingrijorata de reducerea expunerii locale a bancilor din zona euro, fenomen care s-a accentuat in lunile de vara.
„Confruntata cu deprecierea monedei nationale si dezintermedierea din sectorul bancar, BNR va ezita sa reduca rezervele minime obligatorii de la nivelurile actuale”, considera an