Educaţia financiară este, într-o formă sau alta, un subiect important de foarte multă vreme la Banca Naţională, 144 de ani de la înfiinţarea instituţiei fiind tot atâţia ani de comunicare publică şi educare, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Banca Națională a României a găzduit cea de-a doua ediție a Forumului educației financiare cu tema „Siguranța digitală a utilizatorilor de produse și servicii financiare”.
Isărescu: Produsele financiare au devenit atât de complexe și de sofisticate, dar este responsabilitatea noastră, a tuturor, să informăm în mod corect și mai ales să îi protejăm pe utilizatori
În deschiderea evenimentului, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a evidențiat faptul că educația financiară este un subiect important de foarte multă vreme în cadrul BNR, iar specialiștii băncii centrale informează și implicit aduc plusvaloare procesului educațional prin dezbateri, conferințe, simpozioane, colocvii sau prin lucrări de cercetare pe teme economico-financiare. „Într-o epocă în care serviciile și produsele financiare au devenit atât de complexe și de sofisticate, este responsabilitatea noastră, a tuturor, să informăm în mod corect și mai ales să îi protejăm pe utilizatorii acestora”, a declarat Mugur Isărescu.
La Banca Naţională educaţia financiară este, într-o formă sau alta, un subiect important de foarte multă vreme
„La Banca Naţională educaţia financiară este, într-o formă sau alta, un subiect important de foarte multă vreme. 144 de ani de la înfiinţarea BNR, aniversare pe care o sărbătorim chiar în această lună, toţi aceşti ani îi considerăm că sunt ani de comunicare publică şi educare. Prin dezbateri, conferinţe, simpozioane, colocvii, prin lucrări de cercetare pe teme economico-financiare şi nu numai, specialiştii noştri informează şi implicit aduc plusvaloare procesului educaţional. Ne-am asumat acest rol şi prin infrastructura pe care am creat-o şi pe care o oferim constant şi partenerilor noştri conştienţi că acest efort de educaţie financiară nu poate fi dus cu succes numai de o instituţie, ci de către noi toţi. În această infrastructură a Băncii Naţionale daţi-mi voie să menţionez: sediul central din Bucureşti al Băncii Naţionale dar şi reţeaua noastră teritorială, formată din 13 agenţii şi 6 sucursale regionale care acoperă toate judeţele ţării, cu sedii în clădiri de patrimoniu şi monumente istorice şi dotate cu spaţii expoziţionale şi săli multimedia pentru conferinţe. Oferim, de asemenea, pentru educaţie financiară muzeul BNR situat aici, în Palatul Vechi dar şi un punct expoziţional cunoscut ca Muzeul aurului de la Mănăstirea Tismana. De asemenea, pot să fie folosite în comun centre de pregătire profesională în Bucureşti, Cumpătu şi la Păltiniş”, a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.ro.
El a menţionat că în anul 1991 BNR împreună cu ARB au înfiinţat Institutul Bancar Român, un catalizator al tendinţelor şi provocărilor sistemului bancar, pe care le transpune în programe de training, ce au scopul de a dezvolta competenţe profesionale pentru angajaţii din sistem.
Conform guvernatorului BNR, prin varietatea ofertei sale de cursuri, IBR se poziţionează ca leader în furnizarea programelor de pregătire în domeniul financiar-bancar, acoperind cu succes şi arii de mare interes pentru companii.
Organizăm la Banca Naţională, un Simpozion de cultură, civilizaţie bancară şi educaţie financiară
„Din 1993, ca să mai prezint câteva direcţii în care mai suntem angajaţi, organizăm noi, la Banca Naţională, un Simpozion de cultură, civilizaţie bancară şi educaţie financiară. Am iniţiat programe ample, care de-a lungul timpului au devenit repere pentru publicul căruia ne adresăm, de la preşcolari la mediul academic şi de la public general la mediul antreprenorial. Prezint câteva: Să vorbim despre bani şi bănci, BNR StudentHub, Academica, BNR Pro Oeconomia, BNR EconomicHub şi cel mai nou proiect pe care Banca Naţională l-a lansat şi pe care îl coordonează la nivel naţional – Antreprenoriat de TOP, ce are ca obiectiv creşterea nivelului de educaţie economică şi financiară a antreprenorilor şi care este un efort comun al sistemului financiar, al mediului academic, al autorităţilor şi al mediului de afaceri.
Astăzi are loc finala concursului naţional de educaţie financiar-bancară Eugeniu Carada
Chiar astăzi, la centrul de perfecţionare profesională de la Sinaia, Cumpătu, se desfăşoară, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, şi cu Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, finala concursului naţional de educaţie financiar-bancară Eugeniu Carada, ajuns în acest an la a doua ediţie”, a declarat Mugur Isărescu.
El a afirmat că din experienţa dobândită în tot acest timp, instituţia a constatat că este necesar să se adreseze publicului în mod diferit, fiecare segment având nevoi şi aşteptări specifice, multitudinea de acţiuni sau numărul de participanţi, deloc puţini, dând eficienţa demersului BNR.
Dezvoltăm împreună cu sectorul bancar mijloace prin care să identificăm şi să diminuăm numărul fraudelor. Actualizăm permanent măsurile de securitate
„Dezvoltăm împreună cu sectorul bancar, de care suntem apropiaţi, în mod continuu mijloace prin care să identificăm şi să diminuăm numărul fraudelor, acesta fiind un ultim exemplu, şi actualizăm permanent măsurile de securitate. Specialiştii băncii centrale au preluat în programele de educaţie financiară această temă, relativ nouă, iar prin comunicatele oficiale şi secţiunile dedicate din websiteul BNR informăm în mod continuu publicul asupra riscurilor din acest domeniu, supravegherea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi şi deci monitorizarea lor fiind una din atribuţiile statutare ale BNR”, a mai spus Mugur Isărescu.
Președintele României a conferit Asociației Române a Băncilor Ordinul „Meritul Industrial și Comercial” în grad de „Ofițer”
Cu prilejul Zilei Educației Financiare, în cadrul evenimentului organizat la sediul BNR, au primit decorații din partea Președintelui României Klaus Iohannis, pentru merite deosebite în domeniilor lor de activitate și pentru contribuțiile la promovarea educației economice și financiare, reprezentanții:
- Bursei de Valori București, Asociației Române a Băncilor, Institutului Bancar Român – Ordinul Meritul Industrial și Comercial în grad de Ofițer;
- Academiei de Studii Economice din București – Ordinul Meritul Industrial și Comercial în grad de Comandor;
- Institutului de Studii Financiare – Ordinul Meritul Industrial și Comercial în grad de Cavaler.
În partea a doua a Forumului, a avut loc un panel de discuții cu tema „Siguranța banilor tăi depinde de cunoștințele financiare, atenția și comportamentul tău”.
La discuții au participat Claudiu Negrea, director adjunct Monitorizare a infrastructurilor pieței financiare și a plăților, Ovidiu Petre, director general al Sectorului Instrumente Financiare și Invesțiții – ASF, Gabriela Folcut, director executiv ARB, Mihai Rotariu, manager Comunicare, Marketing și Media DNSC, Alexandru Radu, comisar-șef Poliția Română, director Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, și Emanuela Mihaela Savu, director general IBR.