BNR a decis ieri o a doua reducere consecutivă a dobânzii de politică monetară cu incă 25 pb, o surpriză față de consensul economiștilor Bloomberg care anticipau păstrarea ratei. Astfel, dobânda cheie a scăzut de la 6,75% până la 6,50%, motivată de recenta reducere a inflației și de previziunile sale în scădere. În acest context, economiștii nu exclud și alte reduceri suplimentare ale ratelor de dobandă în acest an.
BNR reglează dobânda cheie. Ce urmează? Tot mai mulți economiști consideră că vor urma și alte reduceri
BNR se arată optimistă în ceea ce privește traiectoria dezinflației, dar râmâne atentă la riscurile persistente pe termen mediu. Potrivit BNR, persistă incertitudini legate de politica fiscală și salariile din sectorul public, impactul noii legi a pensiilor, precum și posibilele măsuri fiscale pentru consolidare bugetară. Riscuri semnificative provin și de pe piața muncii și din dinamica salarială. De asemenea, prețurile la energie și alimente aduc incertitudini, influențate de legislație și seceta din acest an, și evoluția prețului țițeiului, date fiind tensiunile geopolitice curente.
În acest context, datele băncii centrale arată că activitatea economică s-a redus semnificativ (fata de anul trecut) în trimestrul I 2024, la 0,5 la sută, de la 3,0 la sută în precedentele trei luni. Descreșterea PIB a fost determinată în principal de formarea brută de capital fix, a cărei dinamică anuală a înregistrat o scădere deosebit de amplă.
Potrivit economiștilor chestionați de BankingNews, cu o creștere economică atât de mică, BNR va fi preocupată și nevoită să continue reducerile de dobândă.
După decizia de ieri, economiștii ING admit că este posibil ca BNR să vină cu reduceri suplimentare, chiar dacă nu este scenariul de bază al economistilor. „Ne așteptăm totuși ca rata cheie să rămână la 6,50%, până la sfârșitul anului, deoarece BNR va dori, cel mai probabil, să vadă o consolidare a tendinței dezinflaționiste”, se arata in analiza semnată de Stefan Posea si Valentin Tataru.
BCR: Rata anuală a inflației va ajunge la 4,0%, în final de an. Dobânda la 6%
Economiștii BCR, cei care anticipau această scădere, vorbesc si ei despre precauția BNR, in contextul zgomotului politic pe măsură ce ne îndreptăm spre alegerile generale și prezidențiale.
„Ne menținem opinia că rata de politică monetară va ajunge la 6,00% până la sfârșitul anului, cu reduceri de 25 pb la fiecare dintre cele două întâlniri rămase din acest an. Nu excludem, însă, posibilitatea unei singure tăieri, dacă inflația se reaprinde”, spun economiștii Ciprian Dascălu și Vlad Ioniță, BCR.
Ce înseamnă decizia BNR pentru investitori și clienți
Prin reducerea dobânzii de referință, Banca Centrală vine cu semnal pozitiv, de încredere, optimimism în ceea ce privește traiectoria dezinflației. Poate mulți se gândesc că această minimă tăiere cu 0,25% înseamnă puțin. Dar ea va schimba percepția oamenilor si a investitorilor, va aduce optimism în piață. Astfel, investitorii vor avea certitudinea ieftinirii banilor, pot demara noi proiecte.
Clienții cu rate legate la ROBOR (300.000 de credite) vor resimți cel mai devreme aceste scăderi, din luna octombrie. Însă, cei cu credite legate de IRCC (450.000 de credite) vor avea de așteptat începutul anului 2025 pentru rate mai mici (indicele trimestrial IRCC se aplica cu un decalaj de 6 luni fata de tranzancțiile din piața monetară).
Deponenții, cei cu bani în depozitele din bănci, vor resimți și ei deciziile luate astăzi la BNR. În acest nou context, și aceste dobânzi vor fi reduse, astfel că vor avea un câștig diminuat.