Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Florin Dănescu: ”Putem vorbi în ultimii ani de o înțelegere tot mai largă a importanței educației financiare. Rezultatele vor fi mult mai bine conturate într-un deceniu, poate chiar două, în sensul de a progresa ca țară din perspectiva scorului de alfabetizare financiară”
Share
Notification Show More
Latest News
Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov
Stiri de top
Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local
Stiri de top
Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG
Stiri de top
FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci
Stiri de top
”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%
Analize Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Interviuri > Florin Dănescu: ”Putem vorbi în ultimii ani de o înțelegere tot mai largă a importanței educației financiare. Rezultatele vor fi mult mai bine conturate într-un deceniu, poate chiar două, în sensul de a progresa ca țară din perspectiva scorului de alfabetizare financiară”
InterviuriStiri de top

Florin Dănescu: ”Putem vorbi în ultimii ani de o înțelegere tot mai largă a importanței educației financiare. Rezultatele vor fi mult mai bine conturate într-un deceniu, poate chiar două, în sensul de a progresa ca țară din perspectiva scorului de alfabetizare financiară”

Cornel Dinu
Last updated: 06/11/2024 13:03
Cornel Dinu 8 luni ago
Share
Florin Dănescu a vorbit la dezbaterea BankingNews despre importanța educației financiare pentru România (Credit foto: Iustin Ichim)
SHARE

Florin Dănescu, Președinte Executiv Asociația Română a Băncilor, a evidențiat, în cadrul conferinței ”Educația Financiară, marotă sau punte de legătură”, organizată de publicația BankingNews de Ziua Mondială a Economisirii, că în ultimii mai bine de 15 ani, România a cunoscut un proces de dezvoltare accelerat, care este surprins de evoluția principalilor indicatorii economici și sociali, și care în același timp este vizibil pe toate palierele societății românești și în fiecare sector de activitate.

”În această perioadă, România a înregistrat constant unul dintre cele mai importante ritmuri de creștere economică de la nivel european, ceea ce a susținut procesul de convergență către economiile europene dezvoltate. Progresele s-au reflectat și în creșterea gradului de bunăstare economică individuală. România a depășit Ungaria în anul 2023 din punct de vedere al indicatorului PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), acest indicator fiind situat la 78% din media europeană, versus 76% în cazul Ungariei. România surclasează 6 țări în topul european din punct de vedere al PIB-ului per capita PPS: Ungaria, Croația, Slovacia, Letonia, Grecia și Bulgaria. Pentru comparație, în urmă cu un deceniu (anul 2013), PIB per capita în România era la 55% din media UE”, a punctat Florin Dănescu.

Oficialul ARB a menționat că țara noastră nu se mai află pe ultima poziție în clasamentul european din perspectiva scorului de alfabetizare financiară. Scorul de alfabetizare financiară, calculat în baza cunoștințelor financiare și a comportamentului poziționează România pe locul trei după Letonia și Portugalia la finele topului UE27, potrivit studiului Eurobarometru al Comisiei Europene.

”România face pași în direcția bună, cel puțin în raport cu poziționarea în clasamentul european. Țara noastră se situează cel mai bine în rândul statelor UE la comportamentul financiar, cu o pondere de 82% a celor care au răspuns corect la întrebările din chestionar, comparativ cu o medie europeană de 65%. Eforturile realizate în special în ultimul deceniu prin programele de educație financiară devin sesizabile la nivel național. România are o Strategie Națională de Educație Financiară aprobată la nivel guvernamental, fiind piatra de temelie în dezvoltarea de programe de educație financiară și digitală la nivel național. Strategia Națională de Educație Financiară asigura un cadru predictibil pe termen lung în coagularea și eficientizarea acțiunilor publice și private de îmbunătățire a gradului de educație financiară. Rezultatele vor fi mult mai bine conturate într-un deceniu, poate chiar două decenii, în sensul de a progresa ca stat în prima jumătate a clasamentului european”, a mai declarat bancherul.

De la stânga la dreapta: moderatorul dezbaterii Cornel Dinu (jurnalist BankingNews), sociologul Gelu Duminică, Traian Năstase (iSense Solutions), Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Nicușor Ruiu (Banca Națională a României) și Alexandru Păunescu (CSALB) – Credit foto: Iustin Ichim

În opinia sa, în mod cert putem vorbi în ultimii ani atât de o înțelegere tot mai largă a importanței educației financiare, pe tot mai multe paliere ale societății românești. ”În baza acestei înțelegeri am asistăm și asistăm la o multiplicare a demersurilor de educație financiară, ceea ce sigur ne va permite în final ca țară să avansăm mai reped în direcția creșterii gradului de educație financiară. Primul pilon strategic al ARB este educația financiară și digitală. Ca expresie a preocupării noastre permanente și pe termen lung în această direcție, Asociația Română a Băncilor a devenit acum 3 ani membru afiliat al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în Rețeaua Internațională de Educație Financiară. ARB a reușit să ajungă cu mesajele de educație financiară și digitală la un public de peste 6 milioane de persoane numai în anul 2023. Educația financiară este de altfel un motor vital în susținerea creșterii intermedierii și incluziunii financiare a românilor”, a subliniat Florin Dănescu.

Florin Dănescu: ”Impactul cel mai mare pe care educația financiară îl are este totuși, poate paradoxal, la persoanele care au dificultăți financiare”

Din punctul său de vedere, cu cât o persoană are un grad de educație financiară mai ridicat, cu atât sunt șanse mai mari să ia decizii corecte din punct de vedere financiar. ”Acest lucru are în final un impact pozitiv pentru bunăstarea sa și, într-un efect cumulat, pe măsură ce gradul de educație financiară crește în cadrul societății, pentru reziliența noastră financiară agregată și progresul României ca întreg”, a menționat Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor.

Învariabil, creșterea PIB-ului României s-a tradus și într-o creștere a nivelului de trai al românilor. Această evoluție a accentuat nevoia de educație financiară resimțită la nivel individual, pentru că oamenii s-au gândit cum să își gestioneze cât mai bine banii pe măsură ce nevoie de bază au fost atinse. Deci și anumite segmente ale populației au fost mai deschise spre educație financiară.

”Impactul cel mai mare pe care educația financiară îl are este totuși, poate paradoxal, la persoanele care au dificultăți financiare, și unde disciplina financiară și buna gestionare a finanțelor personale poate avea un aport pozitiv extrem de important. Iar aici nu trebuie uitat că România are din păcate cel mai mare procent din UE, 32% în 2023, al populației expuse la riscul de sărăcie și excluziune socială. Deci iată o dată în plus cât de multă nevoie avem ca societate de educație financiară”, a arătat Florin Dănescu.

Domnia sa a amintit că nu trebuie neglijată importanța educației financiare pentru persoanele juridice, respectiv pentru antreprenori. ”Creșterea bancabilității IMM-urilor românești spre exemplu, unde avem o problemă reală, nu poate fi decât ajutată de creșterea gradului de educație financiară al antreprenorilor. În acest fel, business-urile lor vor deveni mai solide, mai performante, vor putea atrage capital bancar pentru extindere/dezvoltare/sustenabilitate operațională, iar impactul lor pe orizontală în economie va fi valorificat și mai mult. Pentru toate aceste motive, creșterea gradului de educație financiară și digitală reprezintă unul din obiectivele majore ale Asociației Române a Băncilor”, mai spus Florin Dănescu.

BankingNews a premiat excelența în educație financiară, acordând 14 trofee în cadrul dezbaterii ”Educația Financiară, marotă sau puncte de legătură”. Gabriela Dinu: ”Această ceremonie de premiere este modul în care BankingNews recunoaște eforturile semnificative pentru promovarea educației financiare în România”

”În încheiere, doresc să reafirm că industria bancară rămâne și pe viitor un partener al autorităților, al companiilor și populației, prin finanțarea activității și nevoilor acestora în conformitate cu cerințele de prudențialitate, prin oferirea de produse și servicii competitive de economisire și plăți și un sprijin constant în creșterea nivelului de educație financiară și digitală pentru dezvoltarea României pe termen mediu și lung”, a conchis oficialul ARB.

În cadrul dezbaterii ”Educația financiară, marotă sau punte de legătură”, organizată de publicația BankingNews pe 31 octombrie 2024, de Ziua Mondială a Economisirii, la Point Hub, a fost prezentat studiul ”Percepția românilor față de educația financiară”, realizat de agenția de cercetare de piață iSense Solutions. Descoperă alte insight-uri esențiale despre educația financiară a românilor din urban aici!

Discuțiile din cadrul conferinței au surprins importanța pe care o are educația financiară în dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a societății românești și rolul pe care îl poate juca educația financiară în procesul de incluziune financiară.

Speakerii evenimentului au fost Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Traian Năstase (iSense Solutions), Nicușor Ruiu (Banca Națională a României), sociologul Gelu Duminică, Alexandru Păunescu (CSALB), Ionuț Stroe (Banca Transilvania), Nicoleta Deliu-Pașol (BCR), Livia Fericean (Raiffeisen Bank), Marius Murgea (BRD Groupe Société Générale) și Doru Bulata (Exim Banca Românească).

Topul băncilor pe educație financiară. BCR, Banca Transilvania și ING Bank conduc clasamentul, urmate de Raiffeisen Bank și BRD. Ce părere au românii despre băncile care derulează proiecte de educație financiară

You Might Also Like

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local

Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG

FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

TAGGED: Perceptia romanilor despre educatia financiara, dezbatere educatie financiara, Asociatia Romana a Bancilor, Florin Danescu, ARB, educatie financiara
Cornel Dinu 06/11/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Cum se pot pregăti consumatorii pentru 2025? Tăierea cheltuielilor neesențiale, economisirea, creditarea responsabilă, investițiile pe termen lung și planificarea financiară
Next Article #BlackFriday. Sfaturi și soluții pentru prevenirea fraudelor online

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

23 de ore ago

Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local

4 zile ago

Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG

5 zile ago

FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci

5 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?