Unde e mai bine să locuiești? Cluj sau București? Acesta a fost știrea finalului de an când românii aflau că apartamentele din Cluj au atins 3.000 de euro/mp, prețuri valabile pentru locuințele noi. Deci, era vorba doar de piața imobiliară, iar astfel orașul de pe Someș devenea mai scump decât capitala României.
În 2024, cele mai scumpe cartiere se găseau în Cluj-Napoca. Prețul mediu solicitat la nivel național de proprietari și dezvoltatori era în ianuarie 2024 de 1.510 euro/mp util. În decembrie, prețul cerut deja depășea pragul de 1.700 euro/mp util. Avem, astfel, un avans cu 13% în mai puțin de un an, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Dar viața la Cluj nu înseamnă doar costul locuirii. Astfel, am căutat să completăm datele, să le comparăm cu cele din București, pentru a a vea o imagine completă despre costul vieții în cele mai râvnite orașe din România.
Care este costul vieții în București și Cluj
Nu sunt diferențe notabile între costul vieții din București și Cluj, dar sunt. Amuzant sau nu, e mai ieftin să trăiești la Cluj, cu tot cu chirie, arată datele Numbeo – Cost of Living Index 2025.
Avem nevoie de aproximativ 2.970,5€ (14.774,5lei) în Cluj-Napoca pentru a menține același standard de viață pe care îl putem avea cu 3.015,8€ (15.000,0lei) în București (presupunând că închiriați în ambele orașe). Datele arată aproape similar când ne uităm la puterea de cumpărare în cele două orașe – ușor mai ridicată în Cluj – cu 0,9%.
Dacă exceptăm chiria plătită lunar, datele indică un cost vieții în Cluj mai mic cu 2,3% față de București. Dacă includem și chiria, costul vieții este mai mic în Cluj-Napoca cu 1,5% decât în capitală.
În București, o familie cu patru membri are nevoie de aproximativ 11.487,8 lei, fără chirie, pe lună ca să trăiască decent, în creștere față de anul 2024 când suma era de 10,637 lei, arată cifrele numbeo.
Spre comparație, în Cluj Napoca, o familie cu patru membri are nevoie de aproximativ 11,120. lei, fără chirie, pe lună ca să trăiască decent, în creștere față de anul 2024 când suma era de 10.615 lei.
Prețurile chiriilor din Cluj sunt cu 1,3% mai mari decât în București. Prețul de achiziție al apartamentelor centrale din Cluj, pe metrul pătrat, este mai mare cu peste 500 de euro, potrivit cifrelor numbeo.com.
Cum stăm la costul vieții între vecini
Dacă ne raportăm la zona geografică din care facem parte, Europa de Est, Bucureștiul (cu un index de 37,6) se situează pe locul 14. Pe primul loc regăsim Praga, Bratislava și Varșovia.
Următorrul oras românesc prezent in top zonal este Constanța, locul 16, urmat de Cluj Napoca – locul 17 din 45 de orașe.
Costul vieții în cele mai importante orașe
Costul vieții în România este în general mai mic decât în cele mai multe țări. Potrivit numbeo.com, care compară costurile vieții din întreaga lume, România are în 2025 un index al costului vieții de 37,6, în comparație cu media orașului New York de 100.
Bucureștiul este cu 62,4% mai puțin scump decât New York (fără chirie). Chiria în București este, în medie, cu 86,7% mai mică decât în New York.
Numbeo este cea mai mare bază de date din lume cu date furnizate de utilizatori despre orașe și țări din întreaga lume. Numbeo oferă informații actuale despre condițiile de viață din lume, inclusiv costul vieții, indicatori de locuire, sănătate, trafic, criminalitate sau poluare.