Consiliul Concurentei a transmis Bancii Nationale a Romaniei (BNR) date preliminare privind atacul speculativ asupra leului din 2008, care sunt cuprinse intr-o investigatie privind posibilitatea ca bancile sa se fi inteles intre ele. „Vom finaliza in cateva luni investigatia privins presupusul atac speculativ asupra leului din 2008. Ideea de speculatie nu este anticoncurentiala. Noi am vrut sa vedem daca bancile s-au inteles atunci. Daca se va dovedi ca da, acuzatia ar fi de cartel. Am trimis datele preliminare si la BNR, si la Comisia Europeana. Comisia este de acord cu concluziile raportului nostru”, a declarat miercuri presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la conferinta Mediafax Talks about Competition.
In primele patru zile de tranzactionare din octombrie 2008, leul s-a depreciat in fiecare zi, ajungand de la 3,73 lei/euro la 30 septembrie, la 3,94 lei/euro pe 6 octombrie. Deprecierea cumulata pe 4 zile a fost de 5,6 procente in termeni nominali, adica 1,36% in medie pe zi. Nivelul de 3,94 lei/euro a reprezentat maximul zilnic al lunii octombrie si al ultimelor 45 de luni.
Incepand din 6 octombrie, BNR a intervenit pe piata iar vanzarile nete pana la finele acelei luni au fost de aproximativ un miliard de euro. Mai multi oficiali ai BNR au vorbit de o incercare de manipulare a pietei din partea dealerilor bancilor, pe fondul atacului asupra leului declansat atunci de investitorii straini si au criticat aspru mai multe banci comerciale romanesti.
In urma acestui scandal, seful trezoreriei UniCredit tiriac, Bogdan Mihoc, a parasit banca, iar Lucian Isar a pierdut pozitia de vicepresedinte al Bancpost.
De asemenea, mai multi trezorieri au incetat sa mai iasa public pentru a face comentarii pe marginea politicii monetare sau a perspectivelor macroeconomice, scrie Mediafax.