Analistii financiari estimeaza ca BNR ar putea mentine luni, pentru a sasea sedinta consecutiva, dobanda de politica monetara neschimbata la nivelul de 5,25%, in conditiile in care ritmul de crestere al inflatiei a incetinit, iar perceptia la risc asupra titlurilor de stat romanesti s-a imbunatatit in ultima luna. „Probabil ca vinerea viitoare va fi anuntata o inflatie de 4,8% in 2012, cu mult in afara proiectiei noastre de la sedinta precedenta, de 5,9%, si chiar mai buna decat estimarea bancii centrale, de 5,1%. Totusi, inflatia pe anul 2012 a urcat mai repede decat obiectivul de 3%”, afirma Vlad Muscalu, economist-sef la ING Bank.
El spune ca inflatia ar putea creste din luna ianuarie si ca s-ar putea situa la o medie de 5,7% in primul semestru al anului, din cauza majorarii preturilor reglementate. In schimb, o recolta agricola normala ar putea duce la scaderea inflatiei pana la 4,6% la sfarsitul anului, cu mult peste tinta de 2,5%.
Totodata, si economistii de la Raiffeisen Bank estimeaza ca BNR va mentine luni dobanda cheie la nivelul de 5,25%, avand in vedere perspectivele de inflatie ridicata din prima jumatate a anului si cresterea economica redusa.
„Dar, s-ar putea semnala conditii de lichiditate in scadere, tinand cont de temperarea presiunilor de depreciere asupra monedei nationale. BNR are ca scop in prezent gestionarea ferma a lichiditatii in sistemul bancar”, au aratat reprezentantii Raiffeisen Bank.
De Potrivit ING Bank, titlurile de stat romanesti au evoluat bine in ultima perioada, iar leul s-a apreciat cu 2% in decembrie, sugerand faptul ca investitiile in aceasta clasa de active sunt finantate in mare parte prin piata financiara si nu prin cea valutara.
„Chiar daca imaginea de ansamblu privind cresterea economica ar sugera in mod clar o relaxare monetara (in T3 s-a inregistrat o scadere a PIB de 0,5% fata de perioada similara a anului trecut, iar pentru T4 se estimeaza o alta contractie), mediul politic nu este lipsit de griji si ar putea pune din nou presiune pe activele in lei”, a precizat Muscalu.
Negocierea unui nou acord stand-by cu FMI s-ar putea dovedi dificila, intrucat Fondul vrea sa vada mai multe rezultate in reformele implementate de Romania, in timp ce guvernul s-ar putea sa nu doreasca implementarea unor masuri structurale dure.
O misiune a FMI vine pe 15 ianuarie la Bucuresti pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara.
„Bazandu-se pe o majoritate de doua treimi in legislativ si intentionand sa organizeze un referendum pentru modificarea Constitutiei in al doilea semestru din 2013, guvernul nu poate sa cedeze pentru a adopta reforme economice dificile”, a completat Vlad Muscalu.
Cu toate acestea, consiliul BNR ar putea recunoaste imbunatatirile recente in briefingul de presa, dar exista sanse foarte limitate de a sugera ca va urmari o gestionare mai flexibila de lichiditate.
Incepand cu luna noiembrie a anului trecut, banca centrala a anuntat o administrare ferma a lichiditatii din sistemul bancar, insa o modificare a acestui trend ar putea duce la o scadere usoara a dobanzilor la lei.