Vești bune privind încrederea în economie. Indicatorul de Incredere Macroeconomica realizat de Asociatia CFA Romania a crescut pentru a treia lună consecutiv. În luna ianurie, indicatorul a crescut fata de luna anterioara cu 5,3 puncte pana la valoarea de 55,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 8,0 puncte), evolutia datorandu-se ambelor componente ale acestuia.
Analiştii CFA anticipează, pentru acest an, un deficit bugetar de 7,4% din PIB (mai mare decat de cel anuntat de Guvern de 7,14 – 7,16%) şi o rată a inflaţiei de 2,58%. Potrivit sondajului, adoptarea euro va fi posibilă abia în anul 2029. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2022/februarie 2021) a inregistrat o valoare medie de 2,58%. Dar, respondenții anticipeaza revenirea inflatiei, 63% dintre participanti considerand ca rata inflatiei va creste in urmatoarele 12 luni.
Chiar daca inflatia este va creste în acest an, CFA intrevede o crestere economica de 3,6%, iar rezultatele pozitive din economie vor ajuta si evolutia leului. Daca in estimarile din luna octombrie 2020, valoarea medie a cursului anticipat era de 5,0102 lei pentru un euro, in actuala analiza se observa o revenire a cursului euro sub 5 lei. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 88% dintre participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9742 lei pentru un euro.
Adrian Codirlasu, Vicepresedinte Asociatia CFA Romania declara: “Este a treia luna consecutiva de crestere substantiala a increderii in economie si a patra luna consecutiva de crestere a componentei de anticipatii a indicatorului, evolutia indicatorului fiind in concordanta cu evolutia parametrilor.”
Analiștii CFA preconizau, in analiza dedicata lunii ianuarie, ca impactul economic se va resimti puternic pana spre final de an, insa in actualul sondaj acesta se extinde pana in trimestrul II al anului 2022. Insa, astpetarile privind inflatia si cursul s-au imbunatatit.
Analistii anticipeaza pentru urmatoarele 12 luni ca indice ROBOR la 3 luni va creste pana la 1,86%.
Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna decembrie 2020 releva:
• Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 51%) anticipeaza ca acesta se va resimti pana in trimestrul II al anului 2022;
• Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 7,4%; (in crestere fata de anticipatia anterioara de 6,9%)
• Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +3,6%;
• Datoria publica ca procent in PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la 51%;
• Anticipatiile respondentilor sunt de adoptare a euro de catre Romania in anul 2029.
Este de remarcat faptul ca 63% din participantii la sondaj considera pretul proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluat.
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA).
In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 230 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 250 de candidati la unul din nivelurile de examinare.