Chiar dacă jumătate dintre analiştii CFA (53%) anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, până la 5,45%, temerea cea mai mare rămâne țintirea inflaței care poate fi mult mai lentă decât anticipațiile din cauza politicilor fiscale decise de guvern.
Adrian Codirlașu: reducerea ratei inflației către țintă va fi lentă. Principalul risc – politica fiscală
“Luna mai a adus o ajustare în sens crescător a deficitului bugetar așteptat pentru acest an. Anticipatiile atât în ceea ce privește rata inflației, cât și ratele de dobânda au reintrat în trendul descendent. Însă reducerea ratei inflației către țintă va fi lentă, principalul risc fiind politica fiscală”, declară Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.
Potrivit CFA, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut ușor în luna mai, cu 0,3 puncte până la valoarea de 47,4 puncte. Această situație s-a datorat majorări cu 1,1 puncte a componentei de condiții curente a indicatorului.
Inflația coboară lent
Cât privește evoluția inflației, economiștii CFA au o abordare moderată, doar un procent de 53% anticipează o reducere a ratei inflației, în următoarele 12 luni.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025) s-a redus față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,45%. În același timp, aproximativ 53% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni.
Economiştii anticipează o depreciere a monedei naționale
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.
Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0130 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0605 lei pentru un euro.
Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici:
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanți, 42% anticipează o scădere în următoarele 12 luni în timp ce tot 42% anticipează o stabilitate a prețurilor, iar restul de 16% o majorare.
De asemenea 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 26% consideră că acestea sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) a crescut față de exercițiul anterior la 6%, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au crescut față de exercitiul anterior pana la valoarea de 2,9%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.