Analiştii CFA România consideră că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre până la finalul acestui an, anticipaţiile acestora indicând o rată de 10,27%, în coborâre de la 16,37% în 2022.
Pentru evoluţia Produsului Intern Brut, analiştii estimează o încetinire a creşterii la 3,8% în 2023, faţă de 5,9% în anul precedent, în timp ce deficitul bugetar se va reduce la 5,5% din PIB, de la 6,7% în 2022. Cursul euro/leu va urca la 5,0636 lei, iar ROBOR la 3 luni la 7,33%.
75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului
Potrivit analiștilor, în următoarele 12 luni cursul de schimb EUR/RON va suferi o depreciere. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0080 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0636 lei pentru un euro.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei a crescut cu 4,2 puncte, la valoarea de 37,9 puncte, situaţie datorată, pe de o parte, majorării cu 1,3 puncte a componentei de condiţii curente iar, pe de altă parte, creşterii cu 5,6 puncte, a componentei de anticipaţii.
„Indicatorul de Încredere a crescut în luna decembrie pe fondul veştilor bune cu privire la reducerea ratei inflaţiei venite din economiile dezvoltate şi implicit a unor anticipaţii de majorări mai puţin agresive ale ratelor de dobândă pentru principalele monede (USD şi EUR). Şi in România inflaţia probabil a atins valoarea maximă în ultimul trimestru al anului 2022 şi intră pe un trend descendent. Însă, conform anticipaţiilor participanţilor la sondaj, va rămâne exprimată în două cifre pe tot parcursul anului 2023”, a precizat Adrian Codârlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Previziunile analistilor in ceea ce priveste cei mai importanti indicatori macroeconomici:
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipatiilor a scazut la 5,5%, iar pentru anul 2023 valoarea estimata este de 5,1%.
Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real a crescut usor fata de exercitiul anterior la 1,7%.
Datoria publica in PIB este anticipata sa se majoreze la 53% in urmatoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii şi la anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.