Clientii Bank of Cyprus sunt mai calmi decat jurnalistii si analistii. Daca lucrurile sunt „incinse” este si vina analistilor, gata sa puna „bomboana pe coliva” sistemului, bancilor, bancherilor, etc. Dar este si vina jurnalistilor care iau parte la asa ceva sau chiar pluseaza. Si sa nu uitam de Banca Nationala a Romaniei, care face ce face insa pica mereu in picioare indiferent de situatie …
Intre timp, deponentii au dreptul la stiri, informatii oficiale, nu franturi de adevar emise de „parelologi”. Daca ieri publicatia online www.bankingnews.ro puncta in premiera intr-un material de presa starea „incinsa” intre oficialii BNR si unii jurnalisti, astazi analizam. Adrian Vasilescu explica intr-un editorial in Ziarul Financiar de ce unele informatii ale presei sunt neadevarate. Insa, Adrian Vasilescu nu explica de ce si informatiile BNR sunt neadevarate. De ce un „joc” intre cele doua institutii, in loc de „bilete care sa ne scoata din criza”. Criza din Cipru, desigur!
Dar dupa cum citesc eu, nici Vasilescu nu e total corect, s-au atent la „nuante”: vorbeste despre stiri care anuntau deponentii ca pot pierde 60% din depozite, insa stirea nu era despre Romania, ci despre Cipru. O alta „balba” este cea legata de „surse”. Domnia sa spune: „informatiile confidentiale“ privind bancile care s-ar fi retras de la negocieri ori si-ar fi declinat angajamentele. E multa imaginatie pusa in joc!”. Pai informatia nu mai este de mult o stire venita pe surse cat timp un reprezentant al BCR a facut declaratii care sunt deja publice. Nu e nicio imaginatie, este realitate pura.
Nu toti jurnalistii sunt rai si dezinformeaza ( le mai sunt puse in carca unele greseli!). Cum nici banca centrala nu e transparenta cand vine vorba despre informatiile publice (inclusiv cele legate de faliment sau restructurare!).
Iata declaratia consilierului de la BNR, Adrian Vasilescu:
„Se inmultesc intrebarile in timp ce, fapt firesc, raspunsurile sunt putine. si nici nu ar putea sa fie altfel. Activitatea bancii e suspendata pana la 21 aprilie, scopul fiind negocierile cu bancile care au depus oferte de cumparare, iar de la „masa verde“ nu se fac declaratii. Dincolo insa de cadrul negocierilor, cu deosebire in ziare, la radio si televiziune sau pe bloguri, se aduna informatii, se schiteaza variante, se fac scenarii. Jurnalistii isi fac treaba. Nesansa ii aduce insa deseori in fata unor specialisti cu reputatie, dar fara informatii. Asa ca ne-a fost dat – incepand de luni, de cand s-a facut publica suspendarea activitatii Bank of Cyprus Romania – sa citim ori sa auzim declaratii neadevarate. Grav este ca multe dintre aceste declaratii ii pun pe jar pe depunatori, care oricum nu au liniste. si nici nu vor avea liniste pana cand nu vor sti exact ce va fi cu depozitele lor.
Am citit, am auzit ca deponentii de la Bank of Cyprus ar putea pierde pana la 60% din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro. Asa este: ar putea interveni astfel de pierderi. Dar, in aceeasi masura, ar putea sa nu piarda nimic, chiar daca banca nu ar bate palma cu niciunul dintre cumparatorii ce au depus oferte. Deocamdata, nu a fost luata nicio decizie privind depozitele deschise la sucursala din Romania in cazul in care negocierile de vanzare-cumparare ar esua. Un singur lucru e sigur: daca banca va fi vanduta (sau cumparata) toate depozitele vor trece sub protectia legii romane. Aceasta fiind alternativa buna.
Apoi, sunt stirile venite „pe surse“. Unele pornite chiar din sistemul bancar. Se avanseaza calcule „exacte“ privind gestiunea Bank of Cyprus Romania: fie ca raportul credite-depozite ar fi de 1 la 3 (ar fi bine!) desi „sursa“ a vrut probabil sa spuna 3 la 1, ceea ce ar fi rau; fie ca nivelul creditelor depreciate ar fi de 25 la suta, cu 7 puncte procentuale peste media intregului sistem; sau ca depozitele „isi vor lua valea“ de indata ce banca va fi deschisa. Plus „informatiile confidentiale“ privind bancile care s-ar fi retras de la negocieri ori si-ar fi declinat angajamentele. E multa imaginatie pusa in joc!
S-a mai spus: depunatorii de la Bank of Cyprus Romania s-au vazut in fata unei realitati la care nu s-au asteptat: ca sunt depunatori la o banca straina, desi ei au depus banii in Romania; ca depozitele pana la 100.000 de euro sunt garantate… in Cipru; si ca depozitele de peste 100.000 de euro ar putea fi dijmuite in conditiile noului regim bancar introdus in Cipru. E regretabil ca s-a ajuns aici. Repet insa ce am scris in comentariul de saptamana trecuta: fiecare depunator a semnat un contract in care scria negru pe alb ca depozitele sunt garantate numai pana la 100.000 de euro si ca garantul este Fondul din Cipru. Probabil ca multi au semnat fara sa citeasca. Ori n-au dat atentie „amanuntului“ si-au spus: bine ca sunt garantate. Acum avem speranta ca banca va fi vanduta, ca depozitele vor fi reglementate potrivit legii romane si ca – pentru multi – va fi o lectie: sa stie ce semneaza cand depun bani munciti.
Inchei acest randuri cu o adnotare privind declaratia cea mai grava: Bank of Cyprus Romania e falimentara si ca, daca nu va fi vanduta, va intra in faliment. Declaratia apartine unui cunoscut specialist. Dar e neadevarata. Pentru ca sucursala unei banci straine nu poate intra in faliment. Ea urmeaza calea bancii mama. Asta in general. Iar, in special, banca mama din Cipru e tocmai intr-un proces de restructurare, de reorganizare si de recapitalizare, sub supravegherea bancii centrale, pentru a fi intarita. Scopul: „sa devina o banca puternica, sa dea incredere clientilor si sa poata finanta economia cipriota“. Cat priveste sucursala de la Bucuresti, in niciun caz nu poate fi falimentata. Potrivit legii romane, trei evenimente pot fi determinante pentru un faliment: 1) solvabilitatea sa cada la 2 la suta – or, solvabilitatea e legata de capital si o sucursala n-are capital si nu incheie bilant; 2) incapacitate vadita de plata – or, incapacitatea de plata afecteaza centrala si nu sucursala; 3) retragerea autorizatiei ca urmare a imposibilitatii redresarii financiare – or, o sucursala nu intra niciodata in incetare de plati.