„Mi-a atras atentia un comentariu intr-o opinie publicata astazi de un consilier pe comunicare al BNR. In opinie se spune ca Bank Of Cyprus nu este in faliment, se restructureaza”, scrie astazi pe blogul personal Florin Citu, analist al pietei bancare si fost bancher.
„Ce inseamana ca o institutie, din orice domeniu, sa fie in falliment? Definitia este foarte simpla: sa nu poate sa-si mai plateasca datoriile. In cazul unei banci vorbim de sursele de finantare: depozite, imprumuturi, obligatiuni emise etc.
Bank of Cyprus se afla exact in aceasta situatie: nu poate sa –si mai plateasca datoriile. Si nici nu poate sa se mai finanteze din piata. Dupa toate definitiile a intrat in faliment. Faptul ca nu a mai putut sa-si plateasca datoriile devine clar prin stoparea activitatii si limiatarea accesului la PROPRIILE fonduri chiar si a celor cu depozite GARANTATE pana la suma de 100 000 de euro. Daca BoC nu este in faliment atunci acesti bani ar trebui sa fie disponibili imediat, pentru ca ar inseamna ca BoC poate sa-si plateasca datoriile.
Mai mult, un element important este prezentat chiar de comunicatul de pe site-ul Bank of Cyprus care anunta restructurarea si recapitalizarea bancii si ca acesta se face prin ca restructurarea se face prin bail-in. Altfel spus se recapitalizeaza cu banii deponentilor care o sa devina investitori prin conversia depozitelor in actiuni (foarte transparent se vede aici ca acesti oameni nu erau investitori si nici nu ar fi devenit daca nu erau obligati). Acest mod de recapitalizare plus finantarea de la ECB si FMI arata ca pietele financiare nu au incredere in aceasta banca si din punctul lor de vedere este falimentara. Nu este vorba de criza de lichiditate, este vorba de o criza de solvabiliatate(aici am mai discutat despre acest subiect).
Putem sa ne ascundem in spatele etichetelor si a definitiilor, dar actiunile pe care le-a luat BoC arata clar un faliment si nu o restructurare.
Dupa cum spunea Aldous Huxley : “Facts do not cease to exist because they are ignored”.