Leul „plutește” într-un ocean de incertitudine, iar analiștii vorbesc, tot mai des, de zile grele pentru clienții cu credite în euro. Conversia împrumuturilor în franci, discutată în Parlament, le va afecta rata creditelor, cel puțin pe termen mediu. Leul a continuat să se deprecieze, joi, în raport cu euro, cursul anunțat de BNR trecând din nou de 4,5 lei/euro, la 4,5059 lei/euro, în urcare cu 0,98 bani (+0,22%) comparativ cu valoarea din ședința anterioară, când moneda europeană era cotată la 4,4961 lei.
Adio predicții pentru companii și oameni de afaceri. Adio predicții pentru clienții cu credite în euro. Lăsăm țara în derivă. Avem alegeri! Mai precis, acum cursul valutar e în mâna Parlamentului.
Prognoza pe termen mediu 2015 – 2017, publicată pe 2 iunie 2015 pe site-ul Comisiei Naționale de Prognoza (CNP), arăta un curs mediu ce se va situa între 4,44 lei/euro în 2016; un curs de 4,42 lei/euro în 2017 și 4,40 lei/euro pentru 2018. În conditiile actuale, analiștii consideră că romanii nu vor beneficia prea curând de cursul previzionat de 4,42 in 2017. Ne întoarcem cu ceva timp în urmă (cursul actual era valabil prin ianuarie 2016), clienții cu credite în euro vor avea de suferit, în mod direct.
Aveai un credit în euro și deja făceai planuri cât vor fi costurile tale pentru anul viitor? Nu de alta, dar și alte investiții sunt pe lista ta… Aveai de gand sa rambursezi ceva din credit sau tot creditul, la un anumit cost? Spune adio planurilor tale… tu, debitorule majoritar. Majoritar, dar nu gălăgios și obraznic.
Jocuri politice cu debitori neinformați, marionete pentru clasa politică
Realitatea, după eșecurile legislative din anul 2016, este alta. Politicul „a vândut” clientul decent, bun platnic. L-a aruncat în „gura” euro, ca să câștige un capital electoral. Și toate aceste decizii au fost calculate. Deci, cu bună știință.
O arată declarația doamnei deputat Andreea Paul, care consideră că BNR poate să salveze situația creeată de alții, dacă lucrurile o iau razna după ce ar intra în vigoare legea privind conversia. Absolventa de ASE, doamna Paul ne spune că BNR ar trebui să suporte șocul conversiei din franci elvetieni, la curs istoric, din rezerva valutară a țării. Să se serveasca fiecare, dupa bunul plac, zice doamna Paul.
Am observat că în țara asta, cei care nu stiu nimic, nu se pricep la nimic, decid tot. De exemplu, deputatul PNL Cătălin Zamfir, nu are credite prin țara, dar știe cum decurge o relație contractuală cu o bancă. Probabil că s-a instruit când s-a împrumutat de la un off-shore din Noua Zeelandă. Mă întreb dacă de aici provin lacunele domniei sale???
Doamna deputat PNL Andreea Paul, ASE-ista cu o lucrare de diplomă intitulată „Aplicarea teoriei haosului în previzionarea cursului de schimb” nu știe rolul rezervei valutare. Să fi lipsit doamna deputat de la cursul predat boboceilor de la ASE?
Rezerva valutară – absorbant de șocuri
Rezerva valutară reprezintă cea mai importantă și mai dinamică componentã a rezervei monetare internaționale cu destinații specifice, care vizează: echilibrarea balanței de plăți externe, intervenții pe piața valutară în scopul protejării cursului de schimb al monedei naționale și, nu în ultimul rând, garantarea solvabilității externe a unei țări.
După evenimentele din 11 septembrie 2001, s-a aschimbat și politica monetară a lumii. De atunci, destinația rezevei valutare e folosită cu precauție maximă, având prioritate depășirea unor situații exceptionale, neprevăzute: razboi, crize financiare, embargou, diminuarea riscului unor posibile atacuri speculative externe asupra propriei monede.
Ce mai spune profesorul din ASE elevului prezent la curs?
„Lipsa de lichiditate – prin diminuarea rezervei valutare fără un astfel de scop – este o situație nefavorabilă deoarece determină contractarea de către țările respective a unor datorii externe cu repercursiuni ulterioare asupra dezvoltării acestor țări.”
Și acest lucru este bine cunoscut de doamna Paul, membră PDL când guvernul său a decis să facă datorii externe, vezi împrumutul de la FMI, vezi consecințele acelei măsuri. Astăzi, deputata este apărătoarea clienților cu credite în franci. Mulți dintre ei, români afectați de măsurile guvernului PDL (diminuarea drastică a veniturilor, creșterea cotei de TVA etc.), au intrat în incapacitate de plată în raport cu băncile.
Deputatul Andreea Paul face afirmații prin omisiunea valorilor economice pe care chiar le-a studiat. Câștigă azi ce a pierdut ieri (capital electoral). Și așa tăvălugul electoral merge mai departe…