Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepreședintele CEC Bank este de părere că noul regulament privind comisioanele interbancare (MIF Regulation), care limitează valoarea acestor taxe la 0,2% din valoarea tranzacției, în cazul cardurilor de debit, și 0,3% pentru cardurile de credit și care a intrat în vigoare în luna decembrie 2015, va genera o regândire a business-ului de profil.
”Cred că pe piața de carduri, anumite tehnologii introduse se vor generaliza. Mă refer în primul rând la tehnologia contactless, care va câștiga tot mai mult teren. Și la CEC Bank, aproximativ 30% din portofoliu este deja contactless. Însă nu sunt la fel de optimist în demersul băncilor de a aduce mai multe tehnologii în următoarea perioadă, dată fiind scăderea de comisioanelor interbancare. Ceea ce este o realitate pentru orice jucător de pe piața bancară este că profitabilitatea segmentului de carduri se va reduce”, a precizat Andrei Liviu Stamatian, în cadrul celei de-a doua ediții a conferinței ”EU plătesc cu cardul”, organizată de publicația online www.bankingnews.ro.
În opinia sa, băncile pot lua anumite măsuri, însă rezultatul per ansamblu va fi același. ”Pentru client, cardul rămâne în continuare o posibilitate foarte bună de plată, pentru consumator rămâne un produs excelent, iar pentru bănci rămâne un produs necesar, dar poate nu va mai fi un produs promovat în aceeași măsură, mai ales pe segmentul persoanelor fizice”, a subliniat reprezentantul CEC Bank.
Andrei Liviu Stamatian consideră cardul de credit a oportunitate de dezvoltare pentru perioada următoare, fie că este vorba despre consumatorii persoane fizice sau companii.
”Pe nișa cardurilor business, faptul că nivelul comisioanelor interbancare nu se modifică va ajuta la continuarea creșterii nu doar în zona cardurilor de debit, ci și a instrumentelor de plată de credit. Observăm și în portofoliul CEC Bank că facilitatea de overdraft pentru cardurile business este foarte căutată. Mulți dintre clienții noștri și-o doresc. Totodată, mă aștept ca și pentru persoane fizice să se dinamizeze mai mult zona cardurilor de credit, pentru că acolo venitul nu este generat doar de comisioanele interbancare, fiind dat și de dobândă”, a declarat prim-vicepreședintele CEC Bank.
Andrei Liviu Stamatian a făcut referire și la rolul educației financiare mai ales în rândul posesorilor de carduri de credit, care nu știu cum să folosească eficient acest produs. ”Noi vedem și la CEC Bank posesori de carduri de credit care vin să refinanțeze împrumutul printr-un credit de nevoi personale. Când îi întrebăm de ce, clienții spun că nu au disciplina să plătească ratele la timp. În realitatea, foarte mulți nu au disciplina necesară utilizării unui asemenea instrument de plată”, a subliniat oficialul CEC Bank.
Conferința ”EU plătesc cu cardul” este un proiect dezvoltat de publicația online www.bankingnews.ro cu susținerea Asociației Române a Băncilor, Partenerii evenimentului fiind Visa, MasterCard, Banca Transilvania, BCR și Idea Bank, cărora le mulțumim, pe această cale, pentru implicare.