În urmă cu câteva zile aflam că după 4 luni de discuții, negocierile între Sindicatul Vocea Noastră și conducerea Alpha Bank România au eșuat, fără ca semnarea contractului colectiv muncă să aibă loc. Cerințele angajaților vizau o protecție mai mare în fața eventualelor concedieri după fuziunea cu UniCredit Bank, dar și indexarea salariilor brute cu 8%.
Cum ITM București a fost deja notificat, am cerut părților implicate câteva precizări, opinii despre ce va urma. Din partea Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci ne-a răspuns Paraschiv Constantin, care ne-a explicat ce pași vor fi urmați în acest conflict (încă) nerezolvat. Am solicitat o opinie și din partea Alpha Bank, care deocamdată nu a dat curs solicitării noastre.
Concliliere între bancă și angajați. Discuțiile vor continua, se poate ajunge la greva de avertisment de 2 ore
Astfel, „în cazul în care părtile, respectiv, sindicatul Vocea Noastră și conducerea companiei Alpha Bank, nu vor ajunge la o înțelegere în cadrul concilierii, care este obligatorie potrivit legii, sindicatul poate declanșa conflictul de muncă prin organizarea unei greve de avertisment , care nu poate fi mai mare de 2 ore și, în cazul în care nici greva de avertisment nu va avea efectul scontat, se poate declanșa greva propriu-zisă, în următoarele 2 zile lucrătoare, urmând ca pe toată perioada grevei să se poarte negocieri, până la satisfacerea revendicărilor salariaților”, ne-a precizat Paraschiv Constantin, FSAB.
Acesta ne-a menționat că este clar că acest conflict dăunează tututor părților. ”Demersul anagajaților vine din incertitudine și frica zilei de mâine, dar cei implicați speră să se ajungă la un numitor comun cât mai curând”, ne-a subliniat Paraschiv Constantin.
„Atât noi ca federație, cât și conducerea sindicatului, sperăm să găsim înțelegerea părții patronale pentru a satisface cererile salariaților, care sunt foarte îngrijorați de viitorul lor, mai cu seamă că eforturile financiare, pe care le va face banca pentru satisfacerea cererilor sindicatului nu sunt atât de mari încât să nu poată fi suportate”, ne-a mai transmis oficialul FSAB.
Paraschiv Constantin a mai ținut să evidențieze că ”FSAB militează pentru dialog și nu încurajează conflictele, practica de la nivelul sistemului bancar din România demonstrându-ne, în toate situațiile, că negocierea este cel mai bun instrument de rezolvare a revendicărilor și sperăm că atât sindicatul, cât și conducerea băncii, vor da dovadă de înțelegere și vor găsi o soluție, astfel încât să se evite un conflict de asemenea manieră și să se semneze un contract colectiv de muncă, acesta fiind singurul instrument prin intermediul căruia se poate asigura pacea socială”.
Citește pe aceeași temă: