Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Sindicatul angajaților Alpha Bank a declanșat conflictul colectiv de muncă și a sesizat ITM, după ce negocierile din ultimele 4 luni au eșuat. Ce revendicări au salariații?
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Sindicatul angajaților Alpha Bank a declanșat conflictul colectiv de muncă și a sesizat ITM, după ce negocierile din ultimele 4 luni au eșuat. Ce revendicări au salariații?
Stiri de top

Sindicatul angajaților Alpha Bank a declanșat conflictul colectiv de muncă și a sesizat ITM, după ce negocierile din ultimele 4 luni au eșuat. Ce revendicări au salariații?

Gabriela Dinu
Last updated: 08/05/2024 13:58
Gabriela Dinu 1 an ago
Share
SHARE

După 4 luni luni de discuții, negocierile între Sindicatul Vocea Noastră și conducerea Alpha Bank România au eșuat. Angajații băncii au cerut indexarea salariilor brute cu 8% și plăți compensatorii mai bune în cazul unor disponibilizări, mai ales că urmează preluarea UniCredit, conform notificării transmise către Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București (ITM).

Contents
Ce revendicari au avut salariații :Cum au motivat salariații revendicărileCe propuneri de solutionare au salariații astăziPrima negociere intre bancă și sindicaliști a avut loc la inceputul anului

Vocea Noastră anunță declanșarea conflictului colectiv de muncă, cu luarea în considerare a dispozițiilor art. 126 lit. b) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit sindicatului, conflictul colectiv de muncă s – a declansat cu prilejul negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, obiectul acestuia constând în refuzul Angajatorului de a accepta revendicarile motivate ale salariatilor, precum si propunerile de solutionare a acestora formulate de sindicat, respectiv:

Ce revendicari au avut salariații :

a) Indexarea cu 8 % a salariilor de baza brute lunare cuprinse intre 10.001 – 20.000 lei brut/luna in anul 2024;

b) Plati compensatorii acordate în cazul concedierii salariaților pentru motive care nu țin de persoana lor astfel:

  • 1 salariu de bază lunar brut pentru o vechime în Bancă mai mică de 1 an;
  • 3 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă între 1 an și 3 ani;
  • 5 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă între 3 ani și 5 ani;
  • 6 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de 6 ani;
  • 7 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de 7 ani;
  • 8 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de 8 ani;
  • 9 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de 9 ani;
  • 11 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă între 10 ani și 15 ani;
  • 12 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de peste 15 ani.

Cum au motivat salariații revendicările

Sindicatul a solicitat ca această indexare salarială, în contextul economic existent, să fie acordată în mod diferențiat, în funcție de valoarea salariului de bază brut lunar al salariaților, astfel încât această creștere exprimată în procente să fie benefică pentru salariații cu salarii de bază mai mici, astfel încât scopul social să fie realizat, coroborat cu existenta unei rate a inflatiei ridicate si in anul 2024.

Mai mult decat atat, desi Angajatorul in raspunsul sau sustine ca a acordat o indexare de 9% in cursul anului 2023, omite sa precizeze ca aceasta se raporta la inflatia din anul 2022, a carei rata medie a fost de 13,8%.

I.b) Sindicatul a avut în vedere la stabilirea nivelului platilor compensatorii solicitate urmatoarele:
– existenta suficientelor rațiuni care să conduc la ideea că urmează ca Alpha Bank România S.A. să treacă prin transformări importante;
– ingrijorarile accentuate ale salariatilor in contextul fuziunii in privinta viitorului lor la nivelul Alpha Bank si incercarea de identificare a unor soluții care să atenueze impactul negativ pe care viitoare reorganizări le-ar putea avea aasupra lor;
– asigurarea sigurantei pentru fiecare salariat al Băncii, care, în situația în care s-ar pune problema unei reorganizări și și-ar vedea locul de muncă desființat, ar avea o compensație pentru activitatea pe care a prestat-o în Bancă, prin care consecințele negative ale rămânerii fără un loc de muncă, ar asigura o protectie pentru o perioadă;
– fidelitatea salariatului față de Angajator, concretizată în vechimea acestuia în Bancă, luând în considerare profitul obținut de Bancă din ultimii ani, profit care, evident, a fost obținut prin contribuția salariaților Băncii (de exemplu, în anul 2023 profitul net al Alpha Bank Romania S.A. a fost de 38 milioane EUR);
– nevoia stabilirii unei valori compensatorii în cazul în care pentru motive cu totul externe salariaților, aceștia rămân fără un loc de muncă, fiind o măsură socială echitabilă față de proprii salariați care slujesc prin activitatea lor interesele Băncii;
– mișcările existente în piața bancară, ce determină o reducere a ofertei locurilor de muncă în piața de specialitate și, implicit, șanse scăzute de reangajare în cazul unor desființări de posturi determinate de eventuale reorganizări;
– perioadă de timp pe care o implică o recalificare, perioadă în care salariații afectați de disponibilizare nu vor avea venituri.

Ce propuneri de solutionare au salariații astăzi

I.a) Indexarea cu 7,9 % a salariilor de baza brute lunare cuprinse intre 10.001 – 20.000 lei brut/luna in anul 2024;

I.b) Plati compensatorii acordate în cazul concedierii salariaților pentru motive care nu țin de persoana lor astfel:

  • 1 salariu de bază lunar brut pentru o vechime în Bancă mai mică de 1 an;
  • 2 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă între 1 – 3 ani;
  • 4 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă între 3 ani și 5 ani;
  • 5 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de 6 ani;
  • 6 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de 7 ani;
  • 7 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de 8 ani;
  • 8 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de 9 ani;
  • 9 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă între 10 ani și 15 ani;
  • 10 salarii de bază lunare brute pentru o vechime în Bancă de peste 15 ani.

Raspunsul Angajatorului la sesizarea sindicatului privind existenta premiselor declansarii conflictului de munca din data de 29.04.2024 nu a fost de natura sa solutioneze revendicarile salariatilor, spun reprezentanții sindicatului.

„Angajatorul mentinandu – si pozitia/propunerea, in privinta celor doua revendicari ale salariatilor ramase nesolutionate cu ocazia negocierilor colective motiv pentru care conflictul colectiv de munca a fost declansat in temeiul art. 126 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare”, precizeaza comunicatul.

Prima negociere intre bancă și sindicaliști a avut loc la inceputul anului

Sindicatul mai precizează că in prealabil, in conformitate si cu respectarea prevederilor art. 130 lit. a) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare , Sindicatul a notificat angajatorul cu privire la declansarea conflictului colectiv de munca (a se vedea Anexa I.5).

„La final, intelegem sa precizam ca negocierile colective au fost initiate la nivelul Alpha Bank Romania S.A. urmare a solicitarii Sindicatului din data de 20.12.2023 (a se vedea Anexa I.6) , prima intalnire de negociere a avut loc la data de 12.01.2024 (a se vedea Anexa nr. I.7) , termenul stabilit initial pentru negociere a fost prelungit de doua ori, iar la data de 03.04.2024 partile au constatat ca negocierile s-au incheiat si au esuat fara a exista un acord cu privire la toate revendicarile salariatilor si incheierea/semnarea unui Contract colectiv de munca, existand revendicari ale salariatilor nesolutionate. Intrucat exista semnat de catre parti doar primul proces-verbal al sedintei de negociere din data de 12 ianuarie 2024, depunem anexat transcriptul ultimei sedinte de negociere din data de 3 aprilie 2024, sedinta inregistrata cu acordul partilor (a se vedea Anexa I.8).

In raport de prevederile art. 131 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare, asa cum de altfel am mentionat in cuprinsul prezentei sesizari, regasiti atasate prezentei dovada indeplinirii cerintelor prevazute de art. 126 – 128 din actul normativ mentionat ( Anexa I.3 si I.4).

De asemenea, intelegem sa depunem lista nominala a persoanelor care au fost desemnate sa reprezinte Sindicatul in cadrul procedurii obligatorii de conciliere ( a se vedea Anexa I.9)”, se mai arata in materialul trimis pentru BankingNews.ro

You Might Also Like

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde

TAGGED: Alpha Bank, banca, inflatie, salariu, sindicat banci, conflict, Vocea Noastră, conflictul colectiv de muncă, ITM
Gabriela Dinu 08/05/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Costurile fondurilor de tip ETF. Răzvan Pașol (Patria Asset Management) explică ce comisioane plătesc investitorii și cum afectează ele performanța
Next Article Anca Dragu, Guvernator BNM, de Ziua Europei: Banca Națională privește cu încredere și determinare spre viitorul nostru european, contribuind decisiv la îndeplinirea criteriilor economice specifice. La mulți ani, Moldova, la mulți ani, Europa!

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

41 de minute ago

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

o oră ago

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

2 ore ago

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

3 ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?